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U.S. Department .
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Administration
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Mr. Robert D. Daugherty Ref. No.: 07-0068
Vice President-Operations

Kegel, LLC

1951 Longleaf Blvd.

Lake Wales, FL 33859

Dear Mr. Daugherty:

This is in response to your letter dated March 19, 2007 requesting clarification of shipping
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
and the International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG) for battery powered, self
propelled bowling lane maintenance equipment. According to your letter, the equipment is
powered by two lithium ion batteries each containing approximately 48 grams of equivalent
lithium content. The batteries are securely installed in the equipment and have successfully
passed the testing requirements outlined in the United Nations Manual of Tests and Criteria,
Fourth Revised Edition. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1: May the bowling lane maintenance equipment and related chassis and power base
containing two 48 gram lithium ion batteries be shipped by ground in the United States
under the provisions of § 173.220?

Al: No. Asprovided by § 173.220(d), equipment other than vehicles or engines,
containing lithium batteries must be transported in accordance with § 173.185. The
bowling lane maintenance equipment described in your letter is best described as “Lithium
batteries, contained in equipment UN3091”.

Q2:  May the bowling lane equipment and related chassis and power device containing
two 48 gram lithium ion batteries be assigned the proper shipping name and identification
number “Battery-powered equipment, UN3171” under the IMDG Code?

A2:  No. The option to use “Battery-powered equipment, UN3171” as a hazardous

materials shipping description does not exist under the IMDG Code. The bowling lane
maintenance equipment is best described as “Lithium batteries, contained in equipment
UN3091”. Additionally, for transportation within the United States, you must transport
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your bowling lane maintenance equipment in accordance with the applicable HMR
requirements (see § 171.22(c)).

I hope this information is helpful.
Sincerely,

G & T gl

Edward T. Mazzullo
Director
Office of Hazardous Materials Standards
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March 19, 2007

Lear
{173.220

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Matcrials Standards % |73 l 85
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) ’4_
400 7th Street S.W. pp licalalit

(
Washington, D.C. 20590-0001 7 006 gy

Re: Request for Interpretation — Lithium ion Batteries and Battery-Powercd Equipment in
the HMR and IMDG Code

Dear Mr. Mazeullo:

I am writing for a clarification on the classification of my company’s battery powercd,
self-propelled bowling lanc maintenance equipment under lhe}U.S. Hazardous Matcrials
Regulations (HMR) and International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. The
equipment is powcred by lithium ion batleries.

Kegel LLC recently introduced a new line of bowling lanc mainicnance equipment
(Kustodian ION and Walker modcls) powered by two lithium|ion batteries that each contain
approximately 48 grams ot cquivalcnt lithium content (ELC). | Pictures of the equipment arc
provided below. As you can sec the equipment moves along the bowling lanes on wheels.

The lithium ion hattery used in our products meets all of the testing requirements in the
UN Manual of Tcsts and Criteria, Fourth Revised Edition. When shipped by ground, air, or sea
the battcrics arc offcred as Class 9 lithium batterics (UN 3090) pursuant to the applicablc U.S. or
international dangerous goods regulalions.

When these lithium ion batteries are incorporated into 'K%cl s lanc maintcnance
cquipment or a portion of the product (an upgrade chassis or power basc) it is Kegel's intention
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(o classify these as Battery Powcred Equipment (UN 3171) under the U.S. HMR. As Battery
Powercd Equipment, the lune equipment, chassis, or powcr base that contains the lithium ion
batteries appcar to be excepted from regulation undcr the HMR when shipped by ground in the
U.S. pursuant to 49 CRF 173.220. Therefore, my first que\lmn is as follows:

|

1. Can Kegel’s lane ¢quipment and related chassis}dnd power base that contuin two

48 g lithium ion battcrics be shipped by ground i in the U.S. pursuant to the

exception at 49 CFR 173.220? i
|

Kegel also intends to ship its product by sca pursuant 1o the IMDG Code. We would like

Lo receive written confirmation that the IMDG Code does not 'cnnmin an entry for Ballery

Powered Equipment (UN 3171), and it is generally rccogmzcd these materials are not subject to
regulation under the IMDG Code and thus the International Marmme Organization (IMO) has
made a deliberate decision to rcmove this entry from the IMDQ Code.

|

So my second question is as follows: i

2. Is Kegel’s lane equipment and rclated chassis and power base that contain two

48 g lithium ion batterics and classified as liallery Powered Equipment (UN
3171) excepled from the requirements of the lMlD(, Code?
: !

A similar request for clarification was made by Scaway in 2005 lor their mobility device
and was received lavorably by your office. You indicated in yiour reply on August 16, 2005 that
their cquipment was excepted provided they mect the other provisions. We respectfully request
the same consideration for shipping our lanc maintenance equipment.

Thank you tor your assistance with regard to these matftcrs. Tlook forward to your reply.

i ’f/
Robert S. Daughérty
Vice President - Operalions
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