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Mr. William J. Geibel Reference No. 06-0239
Environmental Health and Safety Coordinator

Severn Trent Laboratories, Inc.

301 Alpha Drive

Pittsburgh, PA 15238

Dear Mr. Geibel:

This responds to your e-mail and conversation with a member of my staff concerning how to
transport nitric acid, other than red fuming, with not more than 20 percent nitric acid, under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
whether this material may be transported using the small quantity exceptions provided in

§ 173.4 of the HMR and the dangerous goods in excepted quantities provisions of Part 1,
Section 2.4, of the International Civil Aviation Organization Technical Instructions for the
Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO Technical Instructions).

The answer is yes. In a final rule published under Docket No. PHMSA-06-25476 (HM-215I)
on 12/29/06, a new entry “UN 2031, Nitric acid, other than red fuming, with not more than 20
percent nitric acid, PG II” was added to the § 172.101 Hazardous Materials Table. In
accordance with this entry, the material is authorized to be transported by passenger and cargo
aircraft in amounts up to 1 L and 30 L per package, respectively. Paragraph (a)(11) of § 173.4
permits use of the small quantity exception for transportation by aircraft if the aazardous
material is authorized for transportation on board passenger aircraft. This same entry and
provision exists under the Dangerous Goods List, Table 3-1, of the ICAO Tect nical
Instructions. Section 171.11 of the HMR authorizes the use of the ICAO Technical
Instructions as an alternative to the HMR for air shipments and for transportation by motor
vehicle either before or after transportation by aircraft under certain conditions. Provided the
nitric acid you described conforms to all applicable requirements, it may be transported by all
modes under the small quantity exception prescribed in § 173.4 of the HMR ard by aircraft
under the dangerous goods in excepted quantities provision prescribed in Part 7, Section 2.4,
of the ICAO Technical Instructions.

I hope this information is helpful.

Sincerely, /,
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Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Geibel, Bill [BGeibel@stl-inc.com]

Sent: Monday, October 23, 2006 10:49 AM

To: Edmonson, Eileen <PHMSA>

Subject: RE: Clarification - 20 % or Less Nitric Acid aboard aircraft

Eileen,
Thank you again for returning my call to your concerning this matter.

Per our conversation this morning , is Nitric acid other than red fuming, with not more than 70 percent nitric acid,
UN 2031 forbidden to be shipped on cargo only aircraft per § 173.4(a)(11)?

Thank you.

William J. Geibel
Environmental, Health and Safety Coordinator

Severn Trent Laboratories, Inc.

10/24/2006



