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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

NOV 16 2006

400 Seventh Street, SW.
Washington, D.C. 20590

Mr. Robert L. Summers Ref. No. 06-0240
Operations Manager

H.C. Gabler, Inc.

P.O. Box 220

Chambersburg, PA  17201-0220

Dear Mr. Summers:

This responds to your August 11, 2006 letter concerning the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180) to shipments of wet batteries.
Specifically, you ask about the exception in §173.159(e) for shipments of electric storage
batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid.

According to your letter, you are a third-party logistics provider handling battery
shipments from several different manufacturers. You ask if you may utilize the exception
in §173.159(e) to consolidate battery shipments from several different manufacturers on
one transport vehicle.

In accordance with §173.159(e), electric storage batteries containing electrolyte or
corrosive battery fluid are excepted from regulation under the HMR for transportation by
highway or rail provided no other hazardous materials are transported in the same
vehicle; the batteries are loaded or braced to prevent damage and short circuits in transit;
any other material in the vehicle is secured to prevent contact with or damage to the
batteries; and the transport vehicle does not carry any material shipped by any person
other than the shipper of the batteries.

Under the HMR, transportation in commerce begins when a carrier takes physical
possession of a hazardous material for purposes of transporting it and continues until the
hazardous material is delivered to the destination indicated on a shipping docuraent,
package marking, or other medium (see §171.1(c)). For the scenario described in your
letter, transportation of the batteries delivered to your warehouse ends upon delivery
provided the shipping documentation indicates that your warehouse is the shiprnent
destination. For subsequent transportation of these batteries, you are considered the
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shipper for purposes of the HMR and may utilize the exception in §173.159(e) to
consolidate batteries from different manufacturers on one transport vehicle.

T hope this answers your inquiry.

Sincerely,
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John A:Gale~
’Chief, Standards Development
¢ Office of Hazardous Materials Standards
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Hazardous Materials Registration Manager ;)
PHH-62 :
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration }
U.S. Department of Transportation D
400 Seventh Street - S.W.
Washington, DC 20590

Subj: Reg. No. 071906 550 0670Q issued 7/19/06

Dear Sir or Madam:

We are a third party logistics provider for a Battery Manufacturer who supplies a mutual
customer in Central PA. The batteries are identified as UN2794 and are a Class 8
Corrosive. .o
As a recent licensee under 49 U.S.C. 5108 I am seeking clarification of Rule 173.159 (e)
paragraph (4) which states "the transport vehicle may not carry material by any person
other than the shipper of the batteries. My question is when does my responsibility as a
shipper begin under the 3PL program. Once I accept the batteries into our warehouse and
take possession of the product do I then become the shipper which would allow me to ship
batteries with another manufacturer of batteries. For example could I ship Class 8
Corrosive, Wet Batteries and consolidate one manufacturers products with another vendor
that I have in our wz}rel_m,use.

Thank you for your prompt response in clarifiying this issue for us.
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Sincerely,

Robert L. Summers
Operations Manager

LEASING ¢ WAREHOUSING ¢ TRANSPORTATION e DISTRIBUTION ¢ LOGISTICS MANAGEMENT



