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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and OCT 26 2006
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. Michael I. Gorman Ref. No.: 06-0229
Senior Consultant

NE 7041B

National Headquarters

2025 E Street, NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Gorman:

This is in response to your October 10, 2006 letter requesting clarification of the training
requirements provided in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask if there were any changes to the training requirements for
regulated medical waste shipments prepared in accordance with § 173.197 or § 173.6 of
the HMR as a result of the recent rulemaking on infectious substances.

On June 2, 2006 we published a final rule under Docket HM-226A entitled “Hazardous
Materials: Infectious Substances; Harmonization with the United Nations
Recommendations,” which became effective on October 1, 2006. The rulemaking revised
the transportation requirements for infectious substances, including regulated medical
waste, to adopt new classification criteria, new exceptions, and packaging and hazard
communication requirements consistent with revised international standards and to clarify
existing requirements to promote compliance.

Docket HM-226A did not alter the training requirements applicable to the transportation of
regulated medical waste. Materials transported under § 173.197 continue to be subject to
the training requirements in Part 172, Subpart H of the HMR. When regulated medical
waste is transported as a Materials of Trade Exception in accordance with § 173.6, the
operator of the motor vehicle must be informed of the presence of the hazardous material
and be informed on the requirements in § 173.6, but is not subject the training
requirements in Part 172, Subpart H of the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.
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From: Gorman@usa.redcross.org U’Mh H’)

Sent: Monday, October 09, 2006 4:59 PM ?
To: INFOCNTR <PHMSA>

Cc: BLloyd @usa.redcross.org; EavesS @ usa.redcross.org; DCozart@usa.redcross.org;

HavasS @usa.redcross.org; ChandlerJe @ usa.redcross.org
Subject: Regulated Medical Waste, N.O.S.: Offeror and Transporter Training Requirements

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo,

This email concerns the new DOT training requirements for offerors and transporters of Regulated
medical waste, n.o.s. as stated in the June 2, 2006 Federal Register which went into effect on October 1,
2006. First let me say that the only type of Regulated Medical Waste generated by American Red

Cross facilities is Category B.

In two separate phone calls to the Hazardous Materials Information Center, DOT staff indicated that
initial and recurrent General Awareness, Security Awareness, Safety Training and Function Specific
Training were no longer required for shipment of Regulated medical waste (Category B infectious
substances). They based their guidance on the following verbiage from the new regulations:

49 CFR § 173.199 Category B infectious substances.
(e) Training. Each person who offers

or transports a Category B infectious

substance under the provisions of this

section must know about the

requirements of this section.

While I do not disagree with their interpretation, I would like written confirmation from rederal DOT
that the above training is no longer required.

I have one additional question. Does the new training requirement apply to Category B infectious
substances transported under 49 CFR Part 173.6 as a Material of Trade?

The personal contact information you require on your website for information requests is provided
below.

Thanks
Mike Gorman

%+ American Red Cross

Corporate Safety Office
Enterprise Risk
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