400 Seventh Street, S.W.

U.S. Department
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

0CT 13 2006

Mr. Dave Madsen Ref. No.: 06-0194
Hazardous Materials Analyst
North American Automotive Hazmat Action Committee
3350 Airport road
Ogden, UT 84405-1563

Dear Mr. Madsen:

This is in response to your August 21, 2006 letter regarding the transportation of two stage air
bag modules under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In
your letter you describe a “dual stage” air bag or seatbelt pre-tensioner as a device that contains
two explosive devices, the second of which is designed to deploy milliseconds after the first.
You describe a scenario in which the first stage deploys, but the second stage of the device does
not and you ask if the used air bag or seatbelt pre-tensioner would constitute a new design type

under § 173.56.

The answer is no, the used device is not a new air bag or seatbelt pre-tensioner design type under
§ 173.56. When serviceable, a “two stage” air bag or seatbelt pre-tensioner that has mis-fired
(i.e., one stage has not deployed) may be transported under the exception specified in

§ 173.166(d)(4). When packaged, described, and offered for transportation in accordance with
the provisions specified under § 173.166(d)(4), an EX number is not required.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely, L
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Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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August 21, 2006

FY-06-072

Associate Administrator

For Hazardous Materials Safety

Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street SW Room 8100
Washington, D.C. 20590-0001

Attention: Mr. John Gale, Chief, Standards Development °
Subject: New Explosive Interpretation

As a follow up to our phone conversation, I am writing this in hopes of getting an
interpretation. Air bag manufacturers design dual stage air bags where the second stage
is designed to deploy within milliseconds after the first stage. There is a remote
possibility that the second stage would not deploy. This leaves us with a live part. If this
live part were to go off, it would not be any more severe than the original approved
device. The question we have is; Does this new part constitute a new explosive per
Section 173.56? The car dealership would most likely be the end user of the Air bag and
would need to ship these parts to a recycling location. If these parts are not considered a
new explosive, our recommendation would be that they ship the part under its approved
classification to the recycling location for disposal.

Thank you in advance for your help and cooperation in this most important matter. If
you have any questions please feel free to contact me at (801)-612-5665, fax (801)-

625-7566.

Sincerely Yours,

O (Mo

Dave Madsen
Hazardous Material Analyst



