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U.S. Department OCT - 3 204 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Stan Hodges Ref. No.: 06-0190
RWE NUKEM Corporation

3800 Fernandina Road

Suite 200

Columbia, SC 29210-3854

Dear Mr. Hodges:

This is in response to your August 14, 2006 letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if
the total activity required to be entered on shipping papers for radioactive materials must
include the activity of all radionuclides in the package, the activity of all parent
radionuclides in the package, or only the activity of the radionuclides that are required to

be listed on a shipping paper per § 172.203(d)(1).

Section 172.203(d)(3) requires the total activity contained in each package of the
shipment to be included on the shipping paper. The activity required to be included on
the shipping paper must be the sum of the activities of all radionuclides present in the
package, including those of both parent radionuclides and daughter products.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

7 Sale
Chief, Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards
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From: Williams, James <PHMSA> UD b -0 | 'ﬁ O
Sent: Tuesday, August 15, 2006 1:43 PM
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>
Subject: FW: Interpretation
Attachments: ggz)‘géé\/laézullo - A2 values & Activity Questions ltr dtd 020128.pdf; DOT - Mazzullo ltr dtd
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Interpretation Request

Jim Williams

From: Stan Hodges [mailto:shodges@nukem.com]
Sent: Monday, August 14, 2006 5:37 PM

To: Williams, James <PHMSA>

Subject: Interpretation

Jim:

Back in 2002, | submitted the attached letter for review and interpretation (the first attachment is the actual letter
that | submitted and the 2nd attachment is the document that | just scanned along with the fax cover page). For
the life of me, | cannot find where | ever received a response - pls note that this letter was submitted before the
latest revision to the regulations. | also searched the DOT HMR web site and | also could not find a response. |
have a basic question that | would like to get answered as soon as possible.

1. 172.203(d)(3) requires that the activity contained in each package of the shipment in terms of appropriate Sl
units be included an additional entry relative the description of Class 7 (radioactive) material on the shipping
papers. Here is my big question:

A. Is this activity only the activity of the radionuclides that must be listed on the shipping papers per 173.433(g) as
noted in 172.203(d)(1); or

B. Is this activity what is required in A. above plus the applicable daughter products of these nuclides; or

C. Is this activity the total activity of all parent radionuclides in the package [above and beyond those required to
be listed in 173.433(g) or 172.203(d)(1)]; or

D. Is this activity the total activity of all radionuclides in the package (including both parent and daughter
products)?

Thanks in advance for your quick turnaround. | believe a lot of popular shipping programs only utilize the activity
of the isotopes required to be listed on the shipping papers. Based on the direction that | received from a DOE
client a while back, | have been including the total activity plus daughter products in secular equilibrium. For
example, | have a shipment getting ready to go overseas that has approx. 1.2 Ci of activity - if we go by what is
only required to be listed on the shipping papers, we would only need to have an activity of approx. 400 mCi
required to be listed on the shipping papers.

Thanks in advance for your quick turnaround. | will also take a look at the ST-1 guidance that you provided to me
to see what IAEA had to say about the topic.

Stan Hodges

Sr Project Manager
(O) 803-214-5848
(M) 803-318-7493

8/17/2006



