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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

0CT 5 2006

Mr. Frits Wybenga Ref. No.: 06-0124
Technical Director

Dangerous Goods Advisory Council

Suite 740

1100 H Street, NW

Washington, DC 20005

Dear Mr. Wybenga:

This is in response to your May 12, 2006 letter concerning the definition of “non-tulk
packaging” as defined in § 171.8 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask this office to reconsider the interpretation in our May 23, 2005
letter to Wyle Laboratories regarding the definition of a “non-bulk packaging.”

Non-bulk packaging means a packaging that has a maximum net mass of 400 kg (882 pounds) or
less and a maximum capacity of 450 L. (119 gallons) or less as a receptacle for a sclid. It
remains our opinion that the packaging Mr. Thomas R. Hamilton described is not a non-bulk
packaging because it has a maximum capacity greater than 450 L (119 gallons). Outer
Packagings, which contain solids (e.g., fireworks, articles, or other receptacles containing
fireworks), must be measured in terms of their capacity as well as their net mass. The packaging
described by Wyle Laboratories in its original letter would meet the definition of a “Large
Packaging” and, based on its volumetric capacity, would be a bulk packaging. To make the
definitions easier to understand, under Docket HM-231, published September 1, 2006 (71 FR
52017) we have proposed to revise the current definitions for “Bulk packaging,” “Iarge
packaging,” and “Non-bulk packaging.”

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,
- )ﬂ
Susan Gorsky

Regulations Officer
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Mazzullo, Ed <PHMSA> 0(57 _ 0/2 é/ Kfj y

Sent: Friday, May 12, 2006 8:25 AM

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>
Cc: Gale, John <PHMSA>; Gorsky, Susan <PHMSA>; Pollack, Arthur <PHMSA>

Subject: FW: Response on letter

This was probably sent to PHH-30 or 40 for handling, but it does involve an interpretation. Please see if you cqan
track down a copy of the original incoming (I don’t recall seeing a cc) and assign it for handling. Thanks.

From: f.wybenga@comcast.net [mailto:f.wybenga@comcast.net]
Sent: Tuesday, May 09, 2006 2:05 PM

To: Mazzullo, Ed <PHMSA>

Subject: Response on letter

Hi Ed - The attached letter was sent in last summer but was never responded to. While the company
appreciates the relief gotten by way of an approval authorizing 250kg fireworks in a large packaging, a
4G packaging is a more desireable approach. The large packaging approach has cost them an additional
$500K for shipments for this July 4 with no appreciable increase in safety.

The 450 liters in the nonbulk definition was never intended to apply to articles. The packaging they
have used is authorized under 173.24(c)(2). International shippers importing into the US can use
this package now under our regulations. While I understand you may address this in an upcoming
rulemaking, they need an interpretation now.

Anything you can do to expedite would be appreciated. There is no need to pursue the exemption
request (which is incomplete anyway) since an approval covers them at the moment. The petition for
rulemaking is valid. - Frits
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