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Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

G 24 2006

Mr. Jim Powell Ref. No.: 06-0169

President

Transportation Development Group
2390 Crenshaw Blvd, Ste 513
Torrance, CA 90501

Dear Mr. Powell:

This responds to your letter of July 19, 2006 regarding interpretation of the term “retail
sale” as it applies to sales of consumer commodities shipped in accordance with the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

According to your letter, Transportation Development Group (TDG) has a cliznt who
manufactures and distributes fragrances and flavorings. Most items are sold to other
businesses that repackage them for sale to a consumer. Your client also has a
manufacturer-direct model where a consumer can log into their website and buy the same
product in the same configuration. For example: TDG sells product ABC, a PG II
flammable liquid, as a perfumery product and packages it in a 5 L. metal can i1 a
fiberboard box. The package meets all of the requirements for consumer commodity
{(i.e., up to 5 L for PG 1I perfume [SP149]) and not over 30 kg gross weight. Packages
are marked as an ORM-D and shipped overnight by UPS (marked ORM-D Air) for
delivery to a person who ordered it on the internet.

Q1.  Could TDG mark and label all of its shipments of product “ABC” as a Consumer
Commodity, regardless of the nature of an individual shipment becausz it’s
theoretically possible that a “consumer” would want to purchase a gallon size
metal can of perfume?

Al. A consumer commodity is defined as a material that is both packaged and
distributed in a form intended or suitable for sale through retail sales agencies or
instrumentalities for consumption by individuals for purposes of personal care or
household use. Even though a material may not be intended for retail
consumption, it may be suitable for such usage and, therefore, may meet the
definition of consumer commodity. Such products may include fragrances and
flavorings. Therefore, if the fragrances and flavorings described in your letter
qualify for reclassification and are packaged accordingly, they may be described
as a “Consumer commodity”, and reclassed as ORM-D material, even if not
intended for personal or household use.
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Packages of ORM-D material must be marked “Consumer Commodity, ORM-D”
in accordance with § 172.316. Shipments of ORM-D materials are not subject to
the shipping paper requirements of Subpart C of Part 172 of the HMR unless the
material meets the definition of a hazardous substance, hazardous waste, or
marine pollutant, or unless offered for transportation by air. Section 173.156
provides additional exceptions for shipments of ORM-D materials.

Q2. Is sale from a manufacturer over the Internet direct to a user considered “retail”
sale, or is there some obligation on the part of the seller/shipper to determine the
nature of the person buying the product before allowing the product tc be
reclassed as a “consumer commodity”?

A2.  Inorder for your products to be renamed “Consumer commodity” and reclassed
as ORM-D, each product must meet the following requirements: (1) the definition
for consumer commodity in § 171.8; (2) the material is authorized in packaging
exceptions in Column (8A) of the § 172.101 Hazardous Materials Table; (3) the
referenced packaging exception allows an exception for shipment as an ORM-D;
and (4) the material is properly prepared for shipment in accordance with the
consumer commodity provisions.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
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‘,.’John . Gale
.~ Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Mazzullo: .
What is the definition and or interpretation of the term “retail sale”?

Before the internet and the “big box™ stores I think it was easier to determine what was retail and what
was “wholesale”. Go in to any Costco store and you’ll see businesses buying materials and regular
consumers buying the same items, maybe in lesser amounts. Moreover, it is now possible (and easy) to
by items directly from a manufacturer which bypasses all the traditional channels of distribution.

So, in looking at the definition of a consumer commodity, numerous other interpretations by your office
have made it clear that the item doesn’t actually have to be sold at retail, or even sold to a customer; it just
must be in a form “suitable” for such a sale.

I have a client who manufactures and distributes fragrances and flavorings. Most of these items are sold
to other businesses who then repackage them for sale to a consumer. However, they do have a
manufacturer-direct model where consumer can log into their website and buy the same procluct in the
same configuration.

Example: this company sells product ABC, a PG II flammable liquid as a perfumery product and
packages it in a 5 L metal can in a fiberboard box. The package meets all of the requirement for
consumer commodity (i.e. up to SL* for PG H-perfume [*SP 149] and not over 30 kg gross weight. It is
marked and labeled as an ORM-D and is shipped overnight by UPS (marked ORM-D Air) for delivery to
someone who orders it over the internet.

Question #1: Could this company mark and label all of shipments of product ABC as a Consumer
Commodity as a matter of course, regardless of the nature of an individual shipment because it’s
theoretically possible that a “consumer” would want to purchase a gallon size metal can of perfume?

(mestion #2: Is sale from a manufacturer over the internet direct to a user considered “retail” sale, or is
there some obligation on the part of the seller/shipper to determine the nature of the person buying the
product before allowing the product to be reclassed as a “consumer commodity”. I hope the answer is
“no” but this doesn’t seem very practicable.
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Thank you!

Sincerely,

S

Jim Powell
President
1-310-302-0808
jim@dgtraining.com
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