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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Wastington, D.C. 20590

Imﬁu%g%ﬁa%gﬁB. Loden Ref. No. 06-0165

3959 Chestnut Avenue
Concord, CA 94519

Dear Mr. Loden:

This responds to your letter regarding the applicability of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171~
180) to the transportation of a loaded persgsonal firesrm
lawfully carried by a commercial motor vehicle operator
while in the performance of his or her duties. Specifically,
you ask whether the transportation of such a firearm is
prohibited by the HMR under the “forbidden explosives”
clause in § 173.54(f).

The answer to your question is no. Unless otherwise
specified in § 173.54(f), a personal loaded or unloaced
firearm lawfully carried by a commercial mctor vehicle
operator is not considered in commerce and therefore not
subject to the HMR. Under this scenario, a commercial motor
vehicle operator who carries a personal firearm while in the
performance of his or her duties is subject to local or
State jurisdiction regarding such matters. This response
has been coordinated with the Federal Motor Carrier Safety
Administration.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if
we can be of further assistance.

Sincerely,

A = WAL

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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July 11, 2006

Mr. Edward T. Mazzullo

US Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards
PHH-10

400 7" Street SW

- Washington, DC 20590-0001

Reference: My letter of May 25™ (attached)
Your reply of July 6" (attached)

Dear Mr. Mazzullo:

It appeared that | did not properly phrase my question in my previous letter.
I am aware that the HMR does not apply to a private citizen transporting hazardous
materials for non-commercial purposes.

49CFR §173.54(f) classes a loaded firearm as a forbidden explosive and does not allow
one to be offered for transportation or transported.

Does this prohibition apply to a commercial driver's personal firearm while that driver is
_ operating a commercial vehicle, which may or may not be transporting other

- hazardous materials? It is assumed that all other federal, state, or local laws and
regulations pertaining to the carry and transport of firearms are being followed?

Sincerely,

At o lor

Richard B. Loden



