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U.S. Department 400 Saventh Street, 5 W
of Transportation Washington. D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

Mr. Steve Browne Ref. No.: 06-0158
Troxler Electoronic Laboratories, Inc.

12057 Research Triangle Park

North Carolina, 27709

Dear Mr. Browne:

This is in response to your July 18, 2006 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Class 7
(radioactive) materials. Specifically, you ask if the radiation level on the extzrnal
surface of a package containing a portable nuclear gauge is required to be measured
prior to each shipment.

The answer is no. In accordance with § 173.475, before each shipment of any Class 7
(radioactive) material package, the offeror must ensure that external radiation and
contamination levels are within the allowable limits specified by the HivIR. Section
173.475 does not specifically require the radiation level to be measured prior to each
shipment; however, each offeror of a Class 7 (radioactive) material must perform
appropriate examinations or tests to ensure that the external radiation aid
contamination levels are within the allowable limits. It is the offeror’s responsibility to
select an appropriate examination or test method. Alternative examinations and test
methods are authorized to the extent they ensure compliance with the external radiation
and cortamination limits authorized by the HMR.

1 hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate
to contact this office.

Sincerely,

' ’

John A. Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

il

060158

il /73475



EZF(%M%A@ Page 1 of 1
&3 475

Williams, James <PHMSA> LAmM
From: Steve Browne [sbrowne @troxierlabs.com] b é — D , é;’ ?)
Sent:  Tuesday, July 18, 2006 2:22 PM

To: Williams, James <PHMSA>

Subject: Fw: Interpretation of 173.475

----- Original Message -----

From: Steve Browne

To: Williams, James

Sent: July 05, 2006 11:29 AM
Subject: Interpretation of 173.475

Jim,

Recently an FAA inspector (Louis Fernandez) told a Troxler portable nuclear gauge user that they must perform a
radiation survey to ascertain the Tl value prior to each and every shipment. | would like to get
U.S.DOT's interpretation of section 173.475 which states:

Before each shipment of any Class 7 (radioactive) materials package, the offeror must ensure, by
examination or appropriate tests, that external radiation and contamination levels are within the allowable

limits specified in this subchapter.

Troxler ships thousands of portable gauges containing sealed sources per year. However, we: do not make a
radiation measurement on each gauge package before shipment. Instead, the Transport Index is determined
once for each model gauge. That value is documented in the NRC certificate of registration fcr the gauge and
also in the Troxler gauge operation and instruction manual. That value is then marked on the radioactive label on
the package and entered on the shipping papers. Because all units of a given model contain the same type of
sources producing the same radiation levels, there is no need to remeasure the radiation level unless the source
housing, shielding, or shutter malfunction or have been damaged. This can be ascertained through a visual
examination of the gauge prior to shipment, which | believe satisfies 173.475. If this interpretation is not correct, it
will have far reaching ramifications.

| related my interpretation of 173.475 as explained above to the customer who had been inspected by FAA. He
relayed my interpretation to the FAA inspector, however, the inspector did not agree and state that they have to
survey the Troxler gauge to measure the radiation levels and report the Tl each time prior to <..ipping. He went on
to qualify his position by saying that it is not required on a day-to-day basis before transporting the gauge to and
from job sites and the office, but it is required for shipping the gauge via air or ground. The inspector

seemed to make a distincition between private carrier shipments (to and from job sites) and common carrier
shipments (via air or ground).

| would appreciate getting U.S.DOT's interpretation of section 173.475. Itis very important for Troxler to know the
answer both from the standpoint of being a nuclear gauge shipper and of being a nuclear gauce manufacturer to
whom customers turn to for correct hazmat shipping advice. Please et me know if you have any questions.

Regards,

Steve Browne

Corporate Radiation Safety Officer
Troxler Electronic Laboratories, Inc.
(919) 485-2228 voice

(919) 485-2250 fax
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