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of Transportation Washington, D.C. 20590
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Hazardous Materials Safety JUN 30 2005
Administration

Mr. Robert Fick Reference No. 06-0082
President

3AL Testing Corporation

825 East 73™ Avenue

Denver, CO 80229

Dear Mr. Fick:

This is in response to a March 31, 2006 letter we received from your company’s former
Vice President, Mr. Paul Graves, and your June 15, 2006 telephone conversation with a
member of my staff concerning placarding requirements under the Hazardous Materials
Regulations (HMR, 49 CFR Parts 171-180) for transport vehicles containing cylinders
filled with flammable and non-flammable gas, and transport vehicles containing empty
cylinders with oxygen residue or empty cylinders that no longer contain oxygen and have
their valves open. We have paraphrased Mr. Graves’ questions and answered them in the
order provided.

Q1.  What placarding requirements apply to a transport vehicle with 1,000 pounds or
more of non-bulk cylinders containing Division 2.2 (non-flammable) gas and one
non-bulk cylinder containing a Division 2.1 (flammable) gas?

Al. A transport vehicle or freight container transported by highway or rail that contains
more than 454 kilograms (1,001 pounds) aggregate gross weight of Table 2
hazardous materials in non-bulk packages does not qualify for the exceptions from
placarding prescribed in § 172.504(c), and must be placarded for each hazard class
it contains. Alternatively, shippers may use the DANZEROUS placard in place of
the separate placards specified for each Table 2 material unless 1,000 kg (2,205
pounds) or more aggregate gross weight of one category of hazardous materials in
non-bulk packages is loaded at one loading facility. See § 172.504(b). For each
Table 2 material with a subsidiary hazard, the placards must comply with the
provisions in § 172.505 when applicable.

Q2.  Under § 172.504(d), are empty medical size E or empty medical size M6/B oxygen
cylinders counted as full cylinders for determining whether or not the transport
vehicle must be placarded?

A2.  Generally, empty packagings containing the residue of 4 hazardous material must
be transported in the same manner as when they previously held a greater quantity
of the material unless the packagings are sufficiently cleaned and purged of vapors
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to remove any potential hazard, or are refilled with a material that is not subject to
the HMR. Hazardous materials packages, such as cylinders, that are sufficiently
cleaned of residue and purged of vapor to remove any potential hazard are not
regulated under the HMR. See § 173.29(b)(2)(ii). An oxygen cylinder is
sufficiently cleaned and purged when the vapors in the cylinder are no longer
capable of actively supporting combustion and performing as an oxidizing agent.

I hope this information is helpful.
Sincerely,

44«/% <
Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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400 Seventh Street, S.W.
Room 8421 49é - 0 o ZZ.
Washington, DC 20590

Subject: Clarification of two questions regarding 49CFR.

Dear Sir or Madam:

In the course of my experience with hazardous materials and many journeys to corapressed gas
manufacturing and distribution plants across the United States, | often hear two statements about
the HMR (49CFR) which can never be proven when asked to. Could your office p/ease provide
me a written response on the following two questions?

1) In regards to 49CFR§172.504 many plant managers, truck drivers and safety officers
have made the comment that “when a transport vehicle has in excess of 1,000 pounds of
division 2.2 non-flammable gas and you place one acetylene cylinder or any flammable
gas cylinder on the vehicle, it does not matter what the flammable gas cylinder weighs;
you must use the 2.1 flammable gas placards.” “Not using a 2.1 flammable: gas placard
is illegal.”

If my reading of the 49CFR is correct, the above statement is false. | read §172.504 to
require a 2.1 fammable gas placard when more than 1,000 pounds of flammable gas is
loaded onto a freight vehicle. In the above statement, the non-flammable gas placard
would be appropriate and not violate any federal laws in regards to placards being placed
on a transport vehicle. Is my reading correct?

2) In regards to 49CFR§172.504(d) some of the same persons have stated “an empty
medical E or empty medical M6/B oxygen cylinder must be counted as a full cylinder and
you must use them in determining whether or not to use placards.” “If the valve is wide
open and no gas is left, you still must count them in determining placard requirements.”

Section 172.504(d) seems to plainly address this above statement, however, | ask for
your reply as | hear so many people who completely disagree with the exceptions to
empty cylinders. My reading indicates if an enclosed transport vehicle (t-ailer or box
truck) is transporting in excess of 1,000 pounds of empty oxygen cylinders, under 200
cubic feet, then you would not need to placard the transport vehicle. Is my reading

correct?
Sincerely,
.uf"/
g %/ 7
Paul Graves

Vice President
3AL Testing, Corp.



