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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washngton, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JUN 7 2006

Mr. Terry Grimmond Reference No. 05-0182
Clinical Director

Daniels Sharpsmart, Inc.

3 Tarbett Road Hillcrest

Hamilton 2001, New Zealand

Dear Mr. Grimmond:

This is in response to your e-mails and telephone calls with members of my staff
concerning how to transport medical devices and “Regulated medical waste, 6.2
(infectious), UN 3291, PG II”” under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). We have paraphrased your questions, removed duplicate questions, and
answered them in the order provided. For the purposes of this letter, we consider the terms
“medical device” and “medical equipment” to be essentially the same. We apologize for
the delay in responding and any inconvenience this may have caused.

Ql. May packages complying with the Packing Group II performance criteria under the
HMR and containing contaminated medical equipment, including sharps, be
imported into the United States from other countries to be cleaned and refurbished
by Food and Drug Administration-approved companies? Are such devices
regulated medical waste (RMW) regardless of whether or not they meet the
definition of a sharp or are decontaminated before shipping? Section
§ 173.134(b)(7) refers to medical equipment being shipped for “cleaning or
refurbishment” as being excepted from regulation and not classified as regulated
medical waste. Is this correct?

Al.  In accordance with § 173.134(b)(7), medical equipment, excluding that transported
for disposal, that is known or suspected of being contaminated with a Division 6.2
material and is intended for use, cleaning, or refurbishment where the components
of the equipment essentially function as a packaging, is excepted from the HMR
provided the equipment conforms to the Occupational Safety and Health
Administration’s (OSHA’s) bloodborne pathogen requirements prescribed in 29
CFR 1910.1030. Medical equipment known or suspected of containing a Division
6.2 material that does not conform to the requirements in 29 CFR 1910.1030 must
be transported in accordance with the HMR requirements applicable to the
transportation of RMW. Medical equipment that previously contained an
infectious substance that has been decontaminated is not subject to the FIMR.
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If contaminated medical equipment is not subject to the HMR’s Division 6.2.
requirements, is it subject to any other requirements under the HMR for packaging,
transport, or labeling?

Medical equipment transported in commerce that contains a material meeting the
definition of any hazard class under the HMR is subject to the applicable
requirements contained within the HMR for that hazard class.

May any state within the United States impose transportation requirements for
medical equipment that are more stringent than those in the HMR?

Generally, the answer is no. In accordance with the Federal hazardous materials
transportation law (Federal hazmat law; 49 U.S.C. 5101 ef seq.), a requirement of a
state, local, or tribal government is preempted, unless otherwise author.zed by
another Federal statute or DOT issues a waiver of preemption, under the conditions
specified in § 171.1(f) of the HMR. Note, however, that PHMSA makes
preemption determinations applicable to specific non-Federal requirements on a
case-by-case basis.

If blood-stained medical equipment is imported into the United States for cleaning
and refurbishment and meets FD'A and OSHA requirements, is it excepted from
complying with the HMR for Division 6.2 materials?

See Al above.
‘What other United States agencies regulate imported medical waste devices?

Imported medical equipment may be subject to regulations issued by the U.S.
Postal Service; the Department of Health and Human Services' Centers for Disease
Control and Prevention, and Food and Drug Administration; the Department of
Labor's Occupational Safety and Health Administration; the U.S. Department of
Homeland Security’ Transportation Security Administration and U.S. Coast Guard;

or the U.S. Department of Agriculture's Animal Plant and Health Inspection
Service. You may wish to contact those agencies directly.

May a state enact regulations reclassifying non-infectious medical equipment as
RMW making these items subject to the HMR?

No. See A3 above.

Is it correct that medical equipment transported for reprocessing is not subject to
the requirements for used health care products in § 173.199 because medical
equipment is excepted from regulation under § 173.134(b)(7) of the HMR?

Yes. Note that the requirements for used health care products in § 173.199 apply to
products being returned to the manufacturer or the manufacturer’s designee.



Q8.  Isit correct that medical equipment cleaned prior to shipment for refurbishment
may be transported both internationally and domestically as general goods not
subject to OSHA requirements, including those for puncture resistance:,
leakproofness, or BIOHAZARD labeling?

A8.  Medical equipment cleaned to the point that it no longer meets the definition of a
HMR hazard class not subject to regulation under the HMR. To learn whether or
not cleaned medical equipment would be subject to OSHA requirements, you may
wish to contact OSHA directly at: U.S. Department of Labor, Occupational Safety
& Health Administration, Safety Standards Division, 200 Constitution Avenue,
Washington, D.C. 20210, (202) 693-2222.

I hope this information is helpful.
Sincerely,

//f"/%(‘,; //f’/(/g/

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Edmonson, Eileen <PHMSA> ZMM
From: Terry Grimmond [TGrimmond@danielsinternational.com] é /75 . /3 l/.(b) (7)

Sent: Tuesday, August 02, 2005 7:14 AM

To: Edmonson, Eileen <PHMSA> /(c 7 /‘/cf/‘?’é‘fﬁ/ /%54//54/&)19@
Subject: RE: Shipping RMW to USA 7 y =70 5/7170/0'

Hi Eileen, &5’:ﬂ/‘f&

Thanks for confirmation that RMW coming into US comes under DOT jurisdiction.

My specific Q is: Can containers (PG2 compliant) of non-decontaminated medical devices, which may include "sharps”,
be received in US from other countries so as to be cleaned and refurbished by FDA-approved companies?

In US, expensive, disposable Medical Equipment/Devices are sent back to mfg or third party for reprocessing and resale.
This is a rapidly growing industry in US.

Somewhere, | thought | saw such devices were NOT classed as RMW irrespective of whether they were sharp, and
irrespective of whether they were decontaminated before shipping. Can you advise DOT's regulations on this?

Para 173.134 (b) (7) refers to medical equipment being shipped for "..cleaning or refurbishment” as being an exception
and not classified as RMW - do | read this correctly?

Kind regards,

Terry

From: Edmonson, Eileen <RSPA> [mailto:eileen.edmonson@RSPA.dot.gov]
Sent: Friday, 11 February 2005 9:39 AM

To: Terry Grimmond

Cc: Gorsky, Susan <RSPA>

Subject: RE: Shipping RMW between counties

Hi Terry,

The answer is yes to both questions when RMW is being transported in commerce in, through, or intended for
transportation to the United States or one of its territories. See § 171.1(a) of 49 CFR Parts 171-180, and 49 U.S.C. 5101

et seq.

Eileen Edmonson

Transportation Regulations Specialist
Regulatory Review and Reinvention, DHM-12
Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7" Street, SW

Washington, DC 20590-0001

(w-direct) 202-366-4481

(main office) 202-366-8553

(fax) 202-366-3012

From: Terry Grimmond [mailto:terry.grimmond@sharpsmart.com]
Sent: Monday, February 07, 2005 11:42 PM

To: Edmonson, Eileen <RSPA>

Subject: Shipping RMW between counties

08/02/2005



Page 2 of 2

Hi Eileen,

Does DOT have jurisdiction over:
¢  RMW shipped to USA from other countries - eg Canada, UK, Europe?
e RMW generated in USA but shipped to other countries - eg Canada, UK, Europe?

Kind regards,

Terry

08/02/2005



