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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAY .12 2006
Mr. G. A. Hayden, PE Ref. No. 06-0104

CP Industries
2214 Walnut Street
McKeesport, PA 15132-7098

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Hayden:

This is in response to your April 21, 2006 letter requesting clarification regarding the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to
the marking of cylinders. Specifically, you ask if a DOT specification cylinder may
contain additional Chinese markings as displayed in your attached cylinder drawing.

The answer is yes. Section 178.35(f)(6) authorizes additional markings on specification
cylinders provided they are made in low stress areas other than the sidewall, not of a size
and depth that will create harmful stress concentrations, and do not conflict with any DOT

markings.
I hope this information is helpful.
Sincerely,

Wl o2 WAl E

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Ms. Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention 0 (ﬂ - 0 / 0 /71'
Office of Hazardous Materials Standards

U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration

400 Seventh St., SW

Washington, DC 20590

Dear Ms. Mitchell,

CP Industries manufactures DOT 3AA, 3AAX, and 3T containers in accordance with 49
CFR Parts 178.35, 178.36, and 178.45.

We have been requested by representatives of the Peoples Republic of China to place
additional markings on DOT 3AA, 3AAX, and 3T containers which are produced for
shipment to China. Attached drawing SK 1012 shows the normally used stamp markings
per DOT 49 CFR 178 on the right end of the cylinder and the proposed China stamping
on the left end of the cylinder.

Does such a request violate any provisions of 49CFR Part 178.35 (f), which pertains to
markings? (Particularly 178.35 (£)(1) (i), (ii), and (iv), and also 178.35 (£)(6))?

Note that we would propose to locate the requested Chinese markings always on the
opposite end of the cylinder from the DOT required markings.

Your interpretation of the acceptability of the requested marking would be very much
appreciated.

Yours very truly,

CP INDUSTRIES

The leader in pressure vessel rechnology since 1897



