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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and

Hazardous Materials Safety
Administration

MAY 23 2006

Mr. David J. Hrina Ref. No. 06-0091
Buckingham, Doolittle & Burroughs, LLP

50 S. Main Street P.O. Box 1500

Akron, OH 44309-1500

Dear Mr. Hrina:

This is in response to your April 12, 2006 letter regarding the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to rubber chemicals.

Under § 173.22, it is the shipper’s responsibility to properly class and describe a
hazardous material. Such determinations are not required to be verified by this Office.
According to your letter, the chemicals, which are hazardous materials in their pure
powder form, are offered for transportation in a polymerically sealed binder material.
You state that when sealed in the binder material the materials are insoluble in water and
do not meet any of the hazard class definitions in Part 173. If a material does not meet
one or more hazard class criteria in Part 173, and is not a hazardous substance, hazardous
waste, or marine pollutant, it is not subject to the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

“Sincerely.

gl
;

John & Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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David J. Hrina Direct Dial: 330-643-0212 Cleveland
Dhrina@bdblaw.com Direct Fax: 330-252-5312 Columbus

April 12, 2006

VIA REGULAR U.S. MAIL

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Material Safety Administration
Office of Hazardous Materials Standards

Attn: Ed Mazzullo

400 7" Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Re: Request for Interpretation

Dear Mr. Mazzullo:

The undersigned and the law firm of Buckingham, Doolittle & Burroughs, LLP represent a
company that desires to ship rubber chemicals that in their pure powder form are DOT hazardous
materials. These chemicals are now bound in a polymerically sealed binder. I understand that
the polymeric binder containing the DOT Hazardous Materials, specifically: Thiram, or Di-O-
Tolyguanidine, or Zinc Dimethyldithiocarbamate in pellet form (collectively, the “Products™), is
insoluble in water. According to 49 C.F.R. §172.101, Appendix A, the reportable quantity
(“RQ”) for Thiram is 10 lbs., and the reportable quantity for Zinc Dimethyldithiocarbamate

(Ziram) is 1 1b.

In the above described pellet form, I understand that the Products are neither flammable, toxic,
corrosive, combustible, nor present a hazard to the environment through leaching.

We respectfully request your office’s opinion as to whether the Products must be shipped as
DOT hazardous materials. Further, if the Products are deemed DOT hazardous materials, can
our client ship the Products as non-hazardous if the Products are shipped in quantities below the

RQ?

Please feel free to contact me if you have any question or require additional information to
complete your analysis.

Very /‘gr,ulkf yours,
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