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Mr. E.A. Ward Dekker, Jr. Ref. No. 06-0064
QA Manager

Catalina Cylinders

12452 Monarch Street

Garden Grove, California 92841

Dear Mr. Dekker:

This responds to your inquiry (facsimile) regarding the manufacture of a DOT 3AL
cylinder for oxygen enriched air, air with oxygen content greater than 22-23%, under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Do aluminum cylinders for oxygen enriched air have to conform to § 173.302(b)?

Al.  Gas mixtures with oxygen concentrations greater than 23.5% should be
considered to cause or contribute to combustion of other material to a greater
extent than air. These gas mixtures must be described as "Compressed gas,
oxidizing, n.o.s." and must be classified and labeled with a Division 2.2
(nonflammable gas) primary hazard and a Division 5.1 (oxidizer) subsidiary

hazard. Ifthe oxygen concentration is greater than 23.5%, then the conditions
specified in § 173.302(b) must be met.
Q2.  Must a residual hydrocarbon test be performed?

A2.  Yes. The cylinders must conform to the cleanliness standards in Federal
Specification RR-C 901C, paragraph 4.4.2.2.

Q3.  Must the cylinder be designed to a maximum service pressure of 3000 psi?
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A3.  No, the cylinder may have a higher marked service pressure. The pressure in each
cylinder may not exceed 3000 psi at a temperature of 21°C (70°F). Also, see
§ 173.301(a)(8).

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,
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Drakeford, Carolyn <PHMSA>

From: Mitchell, Hattie <PHMSA> !.«.., ’16 VU m

Sent:  Tuesday, March 14, 2006 7:56 AM

To: Staniszewski, Stanley <PHMSA>; Drakeford, Carolyn <PHMSA> é ‘7$ . 502 (b)
Cc: Hochman, Charles <PHMSA> .

Subject: FW: Oxygen Enriched Air Aluminum SCUBA Cylinders Interpretation Please [ LN O}g[g

Stan: Yes, will do. Oé oY) bc{,

Carolyn: please log in as an interp.

Thanks,

Hattie

From: Staniszewski, Stanley <PHMSA>

Sent: Tuesday, March 14, 2006 7:40 AM

To: Mitchell, Hattie <PHMSA>

Cc: Hochman, Charles <PHMSA>; Freeman, Cheryl <PHMSA>; Toughiry, Mark <PHMSA>; Stamiszewski, Stanley
<PHMSA>

Subject: FW: Oxygen Enriched Air Aluminum SCUBA Cylinders Interpretation Please

Thanks,

Stan

From: Ward Dekker [mailto:wdekker@catalinacylinders.com]

Sent: Mon 3/13/2006 1:56 PM

To: Staniszewski, Stanley <PHMSA>

Cc: John Harris; Tom Newell

Subject: Oxygen Enriched Air Aluminum SCUBA Cylinders Interpretation Please

Stan,

If this inquiry for inerpretation should go to someone else, let me know.

As you know Catalina Cylinders manufactures 6061 aluminum cylinders in accordance with 49 €CFR178.46.

For oxygen cylinders we manufacture the cylinders in compliance with 49 CFR173.302(b).

We manufacture SCUBA cylinders for air use. In some cases, the cylinders are being charged and used with
oxygen enriched air, air with O2 content greater than 22 - 23 %.

Here's my interpretation request.

1. Do aluminum cylinder that are manufactured for oxygen enriched air have to manufactured im accordance with
49CFR173.302(b)?
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Meaning,
a. Must a residual hydrocarbon test be performed? and

b. Must the cylinders be designed to a maximum service pressure of 3000 psi?

Regards,

E.A. Ward Dekker, Jr.

QA Manager

Catalina Cylinders / Garden Grove Facility
714 890-0999
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