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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAY -3 2006

Mr. Kurt Colburn Ref. No. 05-0311
Director of Technical Services

MHEF Logistical Solutions

800 Cranberry Woods Drive, Suite 450

Cranberry Township, PA 16066

Dear Mr.Colburn:

This is in response to your December 5, 2005 letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
request clarification regarding placarding requirements for multiple bulk packages on a
single transport vehicle.

Except as otherwise provided in the HMR, each bulk packaging, freight container, unit
load device, transport vehicle or railcar containing any quantity of a hazardous material
must be placarded on each side and each end with the types of placards specified in
Subpart F of Part 172.

The requirement to placard the motor vehicle may be met by the placards displayed on
freight containers or portable tanks (§ 172.516). However, except as provided in

§ 172.336, a placard bearing an identification number may not be used to meet the
requirements of Subpart F of Part 172 unless it is the correct identification number for all
of the hazardous materials of the same class in the transport vehicle or freight container
on which it is displayed.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely, ,
S 7 g
John A. Gale ™

* Chief, Standards Development
* Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo

Director of Hazmat Standards
USDOT/PHMSA, Suite 8422

Office of Hazardous Materials Safety
400 7™ Street, SW

Washington, DC 20590-3012

December 5, 2005

SUBJECT: Clarification of Placarding Requirements for Cargo Containers on Railcars

Dear Mr. Mazzullo,

This letter requests clarification of the placarding requirements for cargo containers (and
bulk intermodal containers) shipped by rail.

Regulation 49 CFR 172.508(a) states that when placards are required, they must be
affixed to all four sides of the rail car, and that this requirement may be met by placards
placed on the packages.

In addition, 49 CFR 173.504(a) states that placards are required for bulk packages, freight

containers, or rail cars.

1. Clarification is requested for the case of multiple bulk packages on a single rail
car. Specifically, please confirm that it is acceptable to distribute placement of
the 4 placards required for the rail car over the bulk packages placed on the rail
car. In this arrangement, a single placard would appear on the sides, front, and
rear of the rail car. However, the individual packages might be placarded on only
one side (or not at all).

2. Similarly, if two bulk packages are shipped by truck, please confirm it is
permissible to distribute the 4 required placards among the two packages so that
the 4 sides of the truck are placarded as required.



3. An alternative interpretation of 172.508(a) is that cargo containers must be
placarded on all four sides, even when transported in groups of two or more on a
single conveyance. In this arrangement, the front and rear placards of adjoining
containers are not readily visible, and placards on the sides of the individual
containers amount to redundant placarding of the conveyance. Please confirm
that such redundant placarding is permissible, but not required.

Your consideration of this request is appreciated. Please feel free to call me at (724) 772-
9800, ext. 5560 if you have any questions about this letter, or require any additional
information to consider this request.

Respectfully submitted,

MHF Logistical Solutions

Kurt Colborn
Director of Technical Services



