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Washington, D.C. 20580

Mr. Todd Bailey Reference No. 06-0092

Supervisor, Baystate Reference
Laboratories

361 Whitney Avenue

Holyoke, MA 01040

Dear Mr. Bailey:

This is in response to your October 20, 2005 letter and recent telephone conversations with
members of this agency’s staff asking if diagnostic specimens may be transported in a
passenger-carrying motor vehicle under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR

Parts 171-180). You stated the vehicle will be transporting patients and patient samples
simultaneously to local hospitals for treatment and analysis, respectively.

The answer is yes. Under § 173.6 of the HMR, diagnostic specimens and other Division 6.2
(infectious substance) materials, other than Risk Group 4, that conform to the packaging
requirements for a Material of Trade (MOT) and are transported by a private carrier in direct
support of a principal business other than transportation of goods by motor vehicle are not
subject to any other requirements of the HMR. Further, diagnostic specimens that conform to
the provisions in § 173.199 are not subject to any other regulations under the HMR.
Diagnostic specimens transported as MOT's or under the provisions of § 173.199 may be
transported on a passenger-carrying shuttle van such as you described in your letter.

I hope this information is helpful.

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Material Standards
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I have been in contact with 4 very helpful employees of yours whom all work in the
“Rules and Regulations” department of the DOT. They have guided me through Quite
a few chapters regarding my concern of transporting diagnostic specimens with

humans.
At this point, I do understand the following:

a) The definition a diagnostic specimen, b} the proper packaging requirements for these
specimens, c) the fact that if a vehicle is deemed “dedicated” that humans cannot be
transported at the same time in the same wehicle as diagnostic specimens.

I oversee a 30 vehicle fleet that is strictly diedicated to the transport: of diagnostic
specimens for our hospitals and private meedical practitioners. We also run a patient
courtesy shuttle van that our health systemn provides for convenience to our customers.
This van is also stenciled accordingly statimg “Courtesy Shuttle Service”. My question
to you is since this van is not part of our “dedicated” courier fleet, can I transport
specimens with humans on this vehicle at the same time. I would add that this vehicle
would be set up with a completely separake compartment to contain these specimens,
possibly even attached to the outside of the vehicle and climate controlled, 2nd woula
be entirely secured from leakage or the passibility of contact with humans.

In my conversation with your folks at the DOT office, they also stated that my situation
would possibly fall under the “Materials of Trade” exception with our courtesy van.
My interpretation is that we meet the requirements of that subchapter of a Division 6.2
material, other than a Risk Group 4 material (which we don’t transport at all), that is a

diagnostic specimen.

Please advise if my interpretations are corwect.
I was referred to Ref # 03-0070 in the Doclket Management System of your website

by your folks.
Your guidance on this matter would be greatly appreciated by our Health System.

Thank You,

Todd Bailey

Supervisor, Baystate Reference Laboratorkes
361 Whitney Ave.

Holyoke, Ma. 01040

Phone: 413-322-4060
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