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1200 Nineteenth Street N.W.

Washington, D.C. 20036-2412

Dear Mr. Ackerman:

This is in response to your March 10, 2006 letter requesting clarification on the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to
the transportation of electric storage batteries. You provide three different transportation
scenarios. Specifically, you ask if your electric storage batteries satisfy the exceptions in
§ 173.159 when they are offered and transported under the conditions described in each
scenario. Each scenario is summarized, and the answer for each scenario is provided as
follows:

Scenario 1: A facility ships (1) used non-spillable wet electric storage batteries that meet
all the conditions of the exception in § 173.159(d); and, (2) used wet electric storage
batteries (i-e. not “non-spillable”) that are loaded and transported in accordance with all
of the conditions of the exception in § 173.159(e). The “non-spillable” wet electric
storage batteries and the wet electric storage batteries are placed into the same outer
packaging for transportation. The batteries are offered for transportation by highway
only.

Answer 1: Your understanding is correct. Both the used “non-spillable” wet electric
storage batteries and the wet electric storage batteries meet the exceptions in § 173.159.
Placing both types of batteries in the same outer packaging does not preclude the use of
the exceptions in § 173.159.

Scenario 2: Assume the same facts set forth in Scenario 1, except the used wet electric
storage batteries, which are not “non-spillable,” are not loaded and transported in a
manner that complies with § 173.159(e) (e.g., the transport vehicle carries other materials
not shipped by the company that is shipping the batteries).

Answer 2: Your understanding is correct. The “non-spillable” wet electric storage
batteries are excepted from the requirements of the HMR in accordance with the
exception in § 173.159(d). However, the wet electric storage batteries, which are not
“non-spillable,” are not eligible for the exception in § 173.159(e) and must be placed in
packagings authorized by §§ 173.159(b) or (c), and they must be offered and transported
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in accordance with all applicable requirements of the HMR (e.g., marking, labeling,
shipping papers). Both battery types may be placed in the same outer packaging
provided the outer packaging is authorized in §§ 173.159(b) or (c), and the completed
package is properly marked and labeled.

Scenario 3: Assume the same facts set forth in Scenario 1, except some of the used wet
electric storage batteries show signs of leakage or potential leakage (e.g., corrosion or
damage). The facility individually places any damaged or leaking battery into a strong
plastic polyethylene battery shipping bag to prevent any release of battery fluid during
transportation. The batteries are then packaged along with the other used wet electric
storage batteries as described in Scenario 1.

Answer 3: The undamaged wet electric storage batteries are not subject to the
requirements of the HMR. See Answer 1. Damaged batteries are not eligible for the
exception in § 173.159(e) if the damage has rendered them incapable of retaining battery
fluid inside the outer casing during transportation. However, a damaged battery may be
shipped under the exception § 173.159(e) if: (1) it has been drained of battery fluid to
eliminate the potential for leakage during transportation; (2) it is repaired and/or
packaged in such a manner that leakage of battery fluid is not likely to occur under
conditions normally incident to transportation; or, (3) the damaged or leaking battery is
transported under the provisions of § 173.3(c). Battery fluid that has leaked from the
battery, or that has been drained from the battery prior to transportation must be classed,
packaged and described as appropriate for the liquid, and may not be transported in the
same transport vehicle as batteries shipped under the exception in § 173.159(e).

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincerely,

(o 7 Tyl

Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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March 9, 2006
FACSIMILE AND U.S. MAIL

Edward T. Mazzullo, Director

Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Standards Administration
Office of Hazardous Materials Standards

Room 8421

400 7th Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001

Re: Transportation of Electric Storage Batteries
Dear Mr. Mazzullo:

We are writing to request written confirmation of our interpretation of the
hazardous material regulations (HMRs) applicable to the transportation of used wet
electric storage batteries containing electrolyte acid or alkaline corrosive battery fluid.
The batteries at issue are typical automobile and equipment batteries which have been
removed from vehicles or equipment and are being shipped by highway for reclamation.
With respect to such shipments, we ask that you please confirm that the following
interpretations are consistent with 49 C.F.R. § 173.159 and other related provisions of

the HMRs:

Scenario No. 1: A facility ships (i) used non-spillable wet electric storage batteries that
meet all of the conditions set forth in the exception found at 49 C.F'R. § 173.159(d) and
(i) used regular wet electric storage batteries (i.e., not “non-spilla{éﬂe") which are loaded
and transported in accordance with the conditions set forth in thg exception found at

49 C.F.R. § 173.159(e). For efficiency, the used non-spillable and regular batteries are
shipped together in a single package that complies with either the specification
packaging requirements set forth in 49 C.F.R. § 173.159(b) or the authorized non-
specification packaging requirements set forth at 49 C.F.R. § 173:159(c).

Serving cllents globally
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Interpretation: The act of combining the shipment of used non-spillable
and regular wet electric storage batteries in a single specification or
approved non-specification package, as described above, does not
change the applicability of the regulatory exceptions authorized by
49 C.F.R. §§ 173.159(d) or (e). In other words, the shipment of used non-
spillable electric storage batteries described above would remain subject
to the exception found at 49 C.F.R. § 173.159(d). Likewise, the
concurrent shipment of used regular electric storage batteries described
above would remain subject to the exception found at 48 C.F.R.
§ 173.159(e). Combining the batteries into a single package does not
negate either exception so long as the respective conditions for each
exception are met.

Scenario No. 2. Assume the same facts set forth in Scenario No.1, except that the
used regular wet electric storage batteries are not loaded and transported in a manner
that complies with 49 C.F.R. § 173.159(e) (e.g., the transport vehicle carries other
materials not shipped by the company that is shipping the batteries).

Interpretation: The act of combining the shipment of used non-spillable and
regular wet electric storage batteries in a single specification or approved non-
specification package does not change the applicability of the regulatory
exception authorized by 49 C.F.R. § 173.159(d) for the non-spillable batteries.
Under Scenario No. 2, the concurrent shipment of used regular electric storage
batteries remains subject to the HMRs and the shipper will comply with all

applicable requirements in the regulations (ie., shipping paper, marking,
labeling). However, combining the regular batteries with the non-spillable

batteries into a single package does not negate the exception for the non-
spillable batteries found at 49 C.F.R. § 173.159(d) so long as the conditions set
forth in that exception are met.

Scenario No. 3: Assume the same facts set forth in Scenario No.1, except that prior to
shipment the facility inspects the batteries and notes that one or rmore of the batteries
show signs of leakage or potential leakage (e.g., corrosion or damage). The facility
individually packs any damaged or leaking battery into a strong plastic polyethylene
battery shipping bag to prevent any release of battery fluid during shipment. The
batteries are then packaged along with the rest of the used batteries as described in
Scenario No. 1 and shipped by highway for reclamation.

Interpretation: The shipment of used regular electric storage batteries
described in Scenario 3 remains subject to the regulatory exceptions authorized
by 49 C.F.R. §§ 173.159(d) and (e). In other words, the act of using secondary
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preventative packaging on certain batteries that are part of a shipment that is
exempt from the HMRs under 49 C.F.R. §§ 173.159(d) or (e) has no bearing on

whether either exception applies.

* * * * * *

We appreciate any priority that you can give in responding to this request.
Please contact me if you have any questions or need additional information.

Very truly y@
(@
Paul B. Ackerman
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