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Ms. Julie L. Heckman , Reference No.: 05-0208
Executive Director

American Pyrotechnics Association

P.O. Box 30438

Bethesda, MD 20824

Dear Ms. Heckman:

This is in response to your letter dated September 7, 2005, regarding the description of
hazardous materials on shipping papers required under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether an interpretation could be
provided allowing the quantity shown on a shipping paper for an explosive article, such as
fireworks, to be expressed in terms of a percentage of the gross weight of the product being
shipped.

In your letter you described the following:

The fireworks industry generally does not use the measure of net explosive
mass. Because compatible assortments of fireworks are packaged in a single
packaging for a typical display, companies generally use the gross weight of the
product being shipped. It is extremely difficult for the fireworks industry to
determine net explosive mass. Similarly, it is very difficult for companies to
determine the net explosive mass in a product. For this reason, the American
Pyrotechnics Association (APA) petitioned the Bureau of Alcohol Tobacco &
Firearms (ATF) who issued a memorandum for determining the weight of
explosive materials in display shells and cakes. The memorandum states that, for
Division 1.3G aerial display shells, the weight of explosive materials should be
calculated as 50 percent of the total weight of the completed firework and for
fireworks items such as cakes the weight of explosive materials should be
calculated as 25 percent of the total weight of the completed firework.

The answer is no. As provided in § 172.202(a)(5)(1), for an explosive article the quantity shown
on a shipping paper may be expressed in terms of the net mass of the article or the net mass of
the explosive substances in the article. Changing this requirement in the way requested would
require a regulatory change or Special Permit rather than an interpretation. Further, we believe
the option allowing an individual to express the quantity on a shipping paper for an explosive
article in terms of the net mass of the article or the net mass of the explosive substances in the
article provides flexibility to the regulated community and has worked well for transportation.
It allows a conservative estimate of explosive mass unless the more precise quantity of net mass
of explosive substances, which is available from the explosives approval process, is provided.
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Based on our review of the ATF memorandum, it is the opinion of this office that expressing
the quantity shown on a shipping paper for an explosive article in terms of a percentage of the
gross weight of the product shipped could pose certain risks during transportation that do not
exist during storage. For example, this methodology has the potential of underestimating the
actual hazard of the article because estimates rather than known quantities are used for net mass
of explosive substances. Such errors may be more critical in transportation where exposure to
hazards is greater, with resultant increased risk to the public, transportation workers, or
emergency response personnel. Any petition for rulemaking or request for Special Permit
should address these issues and provide sufficient rationale for the change to or deviation from

current regulatory requirements.
I trust this information is helpful.

Sincerely,

boeS 7 Wyl

Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001

Re: Interpretation regarding Part 172.202(a)(5), Description of Hazardous Materials on
Shipping Papers

Dear Ms. Gorsky:

As a follow up to our recent meeting, I am writing to you seeking a formal interpretation
involving the implementation of 49 CFR Part 172.202(a)(5), Descripticn of Hazardous Materials
on Shipping Papers, as revised by Federal Register Notice issued December 20, 2004. 69 Fed.

Reg. 76153 (2004)

As you know, under the revised language in Part 172.202(a)(5), shippers of class 1 materials
(explosives) may now either provide the net explosive mass of the product, or in the case of
small articles, they may provide the net explosive material in the product. In our discussions, you
agreed that all class 1.4G items would be small articles. I suspect that most class 1.3G items,
particularly after the larger shells are moved to class 1.1G, would be considered small articles as
well. In any case, the fireworks industry generally does not use the measure of net explosive
mass. Because compatible assortments of fireworks are packaged in a single box for a typical
display, companies generally use the gross weight of the product being shipped. It is extremely
difficult for the fireworks industry to determine net explosive mass. At best, our members would
be guessing the net explosive mass.

Similarly, it is very difficult for companies to determine the net explosive material in a product.
For this reason, many years ago, the Bureau of Alcohol Tobacco & Firearms (ATF) issued an
interpretation that for class 1.3G aerial display shells, companies should use 50% of the gross
weight of the product as a measure of the met explosive material (pyrotechnic material) in the
product. For class 1.4G consumer fireworks items, companies have used 25% of the gross
weight of the product, which is definitely a high measure for most 1.4G consumer items. The
25% figure would also apply to 1.4G and 1.4S Articles Pyrotechnic, (for professional use only
items). And finally, class 1.3G multi-shot cake, candle and box items would also use the 25% net
explosive material figure.

The APA respectfully requests that PHMSA accede to this ATF interpretation, which is
rationally based and provides the agency and first responders with a very accurate measure of the
net explosive material in a truck or trailer. The ATF interpretation has been in place for over
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13 years and is universally recognized by the fireworks industry. It also would not be difficult
for PHMSA to communicate this policy to its inspectors by email. It is a very simple
interpretation.

Otherwise, the fireworks industry will be forced to declared two different measures of explosive
content — one for ATF and one for PHMSA. That does not make any sense.
Thank you for consideration of our request.

Yours truly,

American Pyrotechnics Association

Julie L. Heckman
Executive Director

Cc: David H. Baker, Esq.



