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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

of Transportation
Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration FER 27 2006
Mr. John H. Rutherford Ref. No. 04-0068

Inland Paperboard and
Packaging, Inc.

8501 Moller Road

Indianapolis, IN 46268

Dear Mr. Rutherford:

This responds to your letter requesting clarification of
the non-bulk packaging testing requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically, you ask whether it is permissible for
the inner packaging of a combination packaging design to
leak when drop tested. 1In the scenario you describe, the
leaking inner packaging contains a non-regulated material.
The inner packagings containing regulated hazardous
materials in the combination packaging design do not leak
when subjected to the drop test protocol under § 178.603.
I apologize for the delay in responding and any
inconvenience it may have caused.

The answer to your question is no. Under § 178.603(f) (4)
of the HMR, there may be no leakage of the filling
substance from the inner packaging(s) of a combination or
composite packaging design, hazardous or otherwise, in
order to successfully pass the drop test. In addition, the
leaking substance, hazardous or otherwise, may have an
adverse effect on inner or outer packaging integrity under
conditions encountered while in transportation.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if
we can be of further assistance.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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March 19, 2004

Mr. Edward Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" St. SW

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:

I have a question about testing we have been doing for one of our customers under 49CFR 178.601 (g)(1),
Selective testing for combination packagings, Variation 1. I have talked with the Hazmat Information
Center about this issue a couple of times, and have gotten conflicting answers, so I need a definitive

interpretation please.

The customer packs various sizes of PET and HDPE plastic bottles inside an outer fibreboard shipper.
They also include in these shippers various sized bags of non-hazardous powder which is part of the
mixture for their product. The bags are a lightweight plastic that is thermally sealed, but are similar in
construction to an off-the-counter sandwich bag. The powder can be sodium benzoate, sodium citrate or
aspartame and are not censidered hazardous. The bottles contain liquids that are either PC I or PG III

hazardous materials.

In some orientations of the drop tests we noted that the bags were getting punctured by the bottles.
However, since the bags contained non-hazmat product we questioned the Information Center as to
whether we could still pass the test because the hazmat-containing bottles did fine. We were told that as
long as the outer shipper contained the powder within it, we could pass the drop test. We believe that we
can contain the powder 3\ using a gusseted 7@&4%-%5@@ plastic bag liner inside 9@ shipper, so we passed

the test.

Later, another configuration of this V I shipper included one bottle of liquid hazardous material
surrounded by four, hard-plastic widemouth bottles containing non-hazardous powder again. Upon
dropping these combination packagings some of the powder bottles broke, while the hazmat bottle
survived fine. We asked the Information Center the same question about whether we can pass the box
anyway as long as we contain the powder inside the shipper by using the gusseted bag. This time we
were told no, the plastic bottle must meet the sare requirements as the bottle containing the hazardous

material.

So you can see, | have received conflicting information. Please tell me: if I can contain the non-
hazardous powder within the box by using a heavy plastic liner, and if the hazmat containers remain intact
during testing, can I or czn I not pass the drop test if the powder containers (plastic bottle or plastic bag)

are damaged?



