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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JAN 17 2006

Mr. George A. Kerchner Ref. No. 05-0312
Wiley Rein & Fielding LLP

1776 K Street NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Kerchner:

This responds to your letter of November 30, 2005, requesting clarification of the placarding
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if a shipper who offers a carrier a shipment consisting of excepted
nonspillable lead acid batteries, Batteries, wet filled with acid, 8 UN2794 PG III and Battery
fluid, acid, 8, UN2796, PG II must consider the weight of the excepted nonspillable batteries
when determining the aggregate gross weight of Table 2 materials on the vehicle under
§172.504(c) of the HMR?

The answer is no. Hazardous materials listed in Table 2 in § 172.504(e) of the HMR that do not
require placards are not included in the aggregate gross weight used for placarding
determinations. .

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

Gale
ef, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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wﬁm:ua and Hazardous Materials Safety >m8:5u.mao=
U.S. Department of Transportation
400 7" Street, SW

November 30, 2005

- Mr, Edward Mazzullo

Re: Hﬂaasama for Interpretation on E@oﬁ&&. mgwgga of ZoaqumEa _
Batteries, Batteries, Wet, Filled with Acid a.z .\.m_&. and Battery. Fluid,
>oaaZmuw$ S

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing for a clarification on Ea EgBdEm uonEBBoaw won a wrﬁﬁﬂ.
who offers a shipment consisting of the following materials:

1. ‘Nonspillable lead acid batteries Emﬂ are excepted wBE Hmmc_maoz
pursuant to 49 CFR 173.159(d);

2. Batteries, wet, filled with acid (UN2794)
'Corrosive hazardous material; and

3.  Battery \FN& actd (UN2796) — Offered as a mem 8 Ooﬂom:\m meEdoEw
material. : e L

- Offered as a mem 8

Itisa <¢Q common practice for a battery mecmmoaan or &3&&3 to
offer a carrier such as Yellow Freight or Roadway a single. shipment oosemgm of
Battery fluid, acid (UN2796), Batteries, wet, filled with dcid ACqufvu and .
nonspillable lead acid batteries. The UN2794 and UN2796 materials are ﬁwonmam
and offered as fully regulated Class 8 Corrosive hazardous materials butthe :
nonspillable batteries are packaged and offered pursuant 8 Em mxomvnon onE at

49 CFR 173.159(d).

As you know, 49 CFR § 172. mo\_@ provides an nxo%non moB ﬁmowaSm
requirements if the aggregate gross weight of certain hazardous materials osoEmEm :
Class 8 Corrosives) is less than 1001 pounds.. However, the regulationisnot
explicit regarding how to calculate this weight when both regulated and non-
regulated materials are included in a single &EUEmE gw mcmmnon Eﬂmmonm isas-

If a shipper cn.ﬁu a carrier a mEuBo:n ocsﬂm.Em of’ 88%”2_ :
nonspillable lead acid batteries, Batteries, wet, filled with acid EZN.BS...
and Battery fluid, acid (UN2796), ch» the shipper ooum.mon the im_mv» .
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of the excepted nonspillable batteries when m,o”wmimumu.m m.rm .qo.nw_,.in.mm.rn
of the hazardous materials? .
Thank %n.é for your assistance on this matter. |

George A Kerclner

: Qoo.n_m_.m,? Nmn.mrnmu. ,




