U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and JAN 24 200
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Richard N. Jarman Reference No. 05-0307
Senior Vice President, Scientific and Regulatory Affairs

Food Products Association

1350 I Street, NW

Suite 300

Washington, DC 20005

Dear Mr. Jarman:

This is in response to your December 5, 2005 letter regarding clarification criteria for
Class 8 (Corrosive) materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 100-180). Specifically, you ask whether there are acceptable corrosion tests other
than those specified in the UN Manual of Tests and Criteria.

The answer is yes. Section 173.137 of the HMR, “Class 8 - Assignment of packing
group,” was revised under the December 20, 2004 final rule, “Harmonization With the
United Nations Recommendations, International Maritime Dangerous Goods Code, and
International Civil Aviation Organization’s Technical Instructions,” under Docket HM-
215G. Our intention in this revision was to indicate that there are acceptable corrosion
test methods equivalent to the UN Manual of Tests and Criteria that may be used. We
will correct the wording in § 173.137 in a future rulemaking,

I trust this satisfies your inquiry.

Sincerely,

Jo . Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Suite 300
Washington, DC 20005
202-639-5900 Edward T. Mazzullo
www.fpa-food.org Director, Office of Hazardous Materials Standards

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)
400 7™ Street, SW
Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to seek your assistance with respect to the testing requirements,
which are at 49 CFR 173.137(c)(2), for determining the assignment of packing
group for Class 8 substances.

With the final harmonization rule that was published on December 20, 2004 (69
FR:76044), 49 CFR 173.137(c)(2) was revised to read in part, “ The corrosion
must be. moﬁﬁESoa in accordance with the:IUN Manmual of Tests and Criteria
wa see § 171: d ” The question is whether there are other acceptable corrosion
tests than that specified at the above reference. This reference establishes a more
complex and costly test protocol than previously required and, as we understand,
. must be completed in triplicate.

WASHINGTON, DC

Paragraph 2.8.2.5 of the UN Model Regulations on the Transport of Dangerous
Goods, states, “An acceptable test (emphasis added) is prescribed in the Manual
of Tests and Criteria, Part 37.” Can this be interpreted to mean that there are other
acceptable tests, such as the ASTM-G31 protocol? If so, what are these

DUBLIN, CA protocols? Also, if the reference protocol must be used, is it correct that it must
be repeated in triplicate for each determination?

Any guidance you can provide will be appreciated.

Regards,

A hx\\&
Richard N. Je arman
Senior Vice President, mo_os:mo m:a Womz_ﬁoQ >m airs -

Tel: 202-639-5925 R
SEATTLE, WA



