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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materiais Safety
Administration
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Mr. Ray Lundy Ref. No.: 05-0206
Vice President

Technical Operations

Bellatrix Systems, Inc.

1015 SW Emkay Dr.

Bend, OR 97702-1010

Dear Mr. Lundy:

This is in response to your September 06, 2005 letter
regarding the exceptions for lithium batteries as specified
in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask if four cells, each with 0.6
grams of lithium, in a battery holder would qualify for the
lithium battery exception from the HMR in § 173.185(b) which
requires each battery with a solid cathode to contain less
than 2.0 g of lithium content.

The answer is no. The definition for “battery” as described
by the UN is applicable to the lithium battery provisions in
§ 173.185. 1In the United Nation’s Recommendations on the
Transport of Dangerous Goods, Manual of Tests and Criteria,
Fourth Revised Edition, the word “battery” means one or more
cells that are electrically connected together by a
“permanent means,” including case, terminals, and markings.
Based on your attached images, your cells are electrically
connected together and, therefore, constitute a “battery.”
However, the cells in your attachment appear to be liqguid
cathode. Therefore, the liquid cathode limitations in

§ 173.185(b) (1) and (b) (2) apply. The limitation in
paragraph (b) (1) specifies that each cell with a liquid
cathode may not contain more than 0.5 g of lithium content
and the limitation in paragraph (b) (2) specifies that a
battery with a liquid cathode may not contain more than 2.0 g
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of lithium content. Furthermore, if the battery is contained
in equipment in accordance with § 173.185(f), the battery
must meet the requirements in paragraph (c).

I hope thig information is helpful. If you have further
questionsg, please do not hesitate to contact this office.
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Sir or Madam,

We are interested in shipping product within the United States which will include a
battery holder containing four (4) lithium "AA" size batteries. The total content of
lithium in each AA battery is 0.6 grams. Each AA battery outputs 3.6 wvolts and they will
be placed in parallel with a battery isolator between each cell. Attached please find
photos of a prototype of the proposed holder. The holder is to mounted under a clear

plastic panel.

Since the batteries are individually packed and the holder and panel display them clearly
to inspectors, our question is this: Will we be allowed to ship these units without
restriction, or will they fall under the 2 gram rule and require hazarclous shipping?

Thank you for your reply.
Ray Lundy

VP Technical Operations
Bellatrix Systems, Inc.
1015 SW Emkay

Bend, OR 97702

541 382-2208

Fax: 541 385-3277
rlundy@bellatrix.com









