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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and

Hazardous Materials Safety

Administration

NOV 25 2005

Mr. Terry Iker Reference No. 05-0095
Manager, Technical Services

Ropak Packaging, West Division

14585 Industry Circle

La Mirada, CA 90638

Dear Mr. Iker:

This is in response to your letter asking for clarification of periodic packaging testing
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you ask if non-bulk packagings selected at random by the manufacturer for periodic
retesting must be less than one year old.

The periodic retest requirements prescribed in § 178.601(c)(2), (e), and (f) do not specify
the age of the non-bulk packagings to be tested. They are designed to serve as a quality
control measure to ensure that all non-bulk, hazardous materials packagings
manufactured since the last successful design qualification test or periodic retest, as
applicable, are capable of meeting the appropriate UN performance standards. This can
only be successfully demonstrated if the packagings sel:.cted for testing are those
manufactured since the last successful performance test tor that design by that
manufacturer. Therefore, after the design qualification tests required under

§ 178.601(c)(1) are successfully completed for each new or different packaging at the
start of production, subsequent productions of the approved packaging design must be
periodically retested as prescribed in § 178.601(c)(2), (e), and (f). As stated in

§ 178.601(e), a single or composite packaging must be periodically retested once every
12 months, and a combination packaging must be periodically retested once every 24
months. We believe this testing frequency and method e sufficient to ensure that all
UN packagings are capable of passing the prescribed tests. Please note that a test report
must be completed for each packaging design qualification test and each periodic retest
as prescribed in § 178.601(1).

I hope this information is helpful.

Sincerely, . .
Follle 2 WAK
Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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March 10, 2005

1J.S. DOT/PHMSA

Office of Hazardous Materials Standards
400 7% Street S-W

Washington DC, 20590

Attn: Mr. Edward Mazzullo

Ref: Letter of Interpretation — Samples used for Periodic Retest of a single package,
were older than one year old. Section 178.601 (c), (e) and (f).

Dear Mr. Mazzullo

Is there a requirement for random samples submitted for Periodic Retesting of a
single package, to be of a certain age? e.g. samples must have been manufactured in
the preceding year leading up to the renewal of the Periodic Retest.

Section 178.601 (c), (e) and (f) does not appear to specify that random samples submitted for
Periodic Retest must have been manufactured during the year of the most recent Periodic Retest
interval. However, there is a requirement that the subject samples must be capable of passing
the original design qualification tests.

Please provide an “official” interpretation for my records on this issue. If you have any additional
questions, please feel free to contact me at (714) 522-6891, xt 314.

Sincerely

,/M Bki/\
Terry Iker
Manager, Technical Services

Ropak Packaging



