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Hazardous Materiais Safety
Administration

Mr. Tom Beckman Ref. No. 05-0157
Chemical Products Manager '

Laidlaw Corporation

5326 Industrial Park Road

Metropolis, Illinois 62960

Dear Mr. Beckman:

This responds to your June 16, 2005 letter requesting clarification on placarding under

§ 172.500(b)(6) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80).
Specifically, you ask how to placard a mixed load of non-bulk packagings containing
combustible liquids, corrosive liquids, and Packing Group III, Division 6.1 poisonous
materials.

According to your letter you were cited for not having the COMBUSTIBLE placard on
your vehicle. Your vehicle was placarded as follows:

CORROSIVE placard for 2,835 pounds of corrosive liquids (in non-bulk packagings)
DANGEROUS placard for 5,000 pounds but less than 6,000 pounds of combustible
liquids (in non-bulk packagings) and less than 1,000 pounds of Packing Ggoup 111,
Division 6.1 poisonous materials (in non-bulk packagings)

In accordance with § 172.500(b)(6), combustible liquids in non-bulk packagings are not
required to be placarded. Section 172.504 authorizes the use of the DANGEROUS
placard for two or more Table 2 hazardous materials in lieu of the specific placard for
each hazard class until 1,000 kg (2,205 pounds) aggregate gross weight or more of one
category of material is loaded at one loading facility. At that threshold, the transport
vehicle must be placarded for that category of material as specified in Table 2 of

§ 172.504(e). For the materials described in your letter in the quantities indicated, the
CORROSIVE placard and the DANGEROUS placard satisfy the requirements of the
HMR.
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For your information, the exceptions in § 172.504(c) do not prohibit the display of
placards according to this subpart, if not otherwise prohibited, on transport vehicles or
freight containers that are not required to be placarded [see § 172.502].

I hope this answers your inquiry.

Sincerely7

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Laidlaw 05-0157

CORPORATION 5326 INDUSTRIAL PARK ROAD - METROPOLIS, ILLINOIS 62960 - TEL. (618) 524-9394
FAX (618) 524-5776

June 16, 2005

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

400 7th Street SW.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Sir,

1 would like to have an interpretation concerning a placarding question.

Based on 49CFR 172.500(b)(6) which states that combustible liquids in non-bulk packaging do
not need to comply with the placarding requirements, we placarded a load in the following
manner:

The load contained:

Greater than 5000 pounds but less than 6000 pounds of combustible liquid in non-bulk
packaging.

2835 pounds of Class 8 Corrosive Liquids (in non-bulk packaging)

Less than 1000 pounds of Class 6.1 PG Il Liquids (in non-bulk packaging)

The load was placarded with the Corrosive placard for >2205 pounds of Class 8, and Dangerous
to cover the Combustible Liquid in non-bulk packaging and the small amount of Class 6.1 PG lii
material, since they were part of a mixed load.

Our driver was cited because he was toid the load should have been placarded with the
Corrosive and Combustible placard.

What is the correct way?
I will be looking forward to the interpretation of 49CFR 172.500(b)(6).

Sincerely,

Tom Beckman/Laidiaw Corporation
Chemical Products Manager
800-851-7731

618-524-9394x103
tbeckman@laidlawcorp.com



