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Administration .
RIDRVAVANA

Ms. Colleen A. Orth v Ref. No. 05-0114
Compliance Officer

HazMat Environmental Group, Inc.

New Village Industrial Park

60 Commerce Drive

Buffalo, New York 14218-1040

Dear Ms. Orth:

This responds to your April 27, 2005 letter requesting clarification on “closed bulk bins”
under §173.240 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask whether a box van trailer is a “closed bulk bin.” You also ask about

marking requirements for the bulk packaging.

Section 173.240 authorizes the transportation of certain low hazard solid materials in
non-DOT specification sift-proof closed bulk bins. In order to be considered sift-proof,
the completed package may not permit the escape of any of the hazardous material
contained therein. A “closed bulk bin” is a type of bulk packaging other than a portable
tank, cargo tank, tank car and multi-unit tank car. It is the shipper’s responsibility to
ensure that the packaging provides sift-proof containment at the time of shipment and
will continue to provide that containment until the package reaches its final destination.
It is the opinion of this Office that a box van trailer is a “closed bulk bin™ if the
provisions of §173.240 requiring sift-proof containment are met.

In addition to being sift-proof and closed, the package must also mect general packaging
provisions of §§ 173.24 and 173.24b. The bins are also subject to the requirements of the
special provisions contained in Column 7 of the Hazardous Materials Table (HMT;
172.101), as applicable to the material being transported.

If the Class 9 material is packaged in a non-specification sift-proof closed bulk bin in
accordance with §173.240(c), the marking requirements in §§ 172.302, 172.331 and
172.332 apply. Specifically, the bulk container must be marked with the appropriate
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4-digit UN identification number in the prescribed format. A Class 9 placard is not
required for domestic transportation.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

Jo
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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April 27, 2005
Ed Mazzullo Jae: 202-366-5713

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
400 Seventh Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:

Enclosed please find a letter dated May 2, 1994 that your office sent to World Resources
Company in response fo their letter requesting an exemption from markings/labels on bulk bags
transported in an “enclosed truck trailer”.

In regards to the above, I would like to request the following:

o Clarification of the attached letter per your department, that allows generators to ship
bulk containers without any markings or labels dependent on the shipping description.

o An interpretation that requires bulk packages to be marked as such in accordance with
172.302 when transported in a box van trailer. More specifically, for class 9 material
regarding 173.240(c), does the definition of a “closed bulk bin” encompass a box van
trailer? If you do consider a van a “closed bulk bin” and the material is a hazardous
waste, there is no appropriate “container type” for section 12 on a manifest for a box
van trailer.

Please respond at your earliest convenience.
Sincerely,

| N
&Lﬁle A AN e,

Colleen A. Orth
Compliance Supervisor

/cao
Enclosure

cc: D. Dintino
N. Copelin
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Mr. Donald E. Gordon and

Mr. Eric Hyatt
QC Corperation
Executive Centre at Hoocks Lane
4 Reservoir Circle, Suicte 105
Baltimore, MD 21208

Dear Mr. Gordon and Mr. Hyatt:

This is in response to your March 1, and March 21, 1994 letters concerning the
transport of closed bulk bags containing more than 1000 pounds of Ferrous sulfate
material (Environmentally hazardous substance, solid, n.o.s., 9, UN3077, I1I, RQ)
that are loaded into dump trucks, enclosed truck trailers, intermodal shipping
containers or enclosed rail box cars.

You asked whether the above packaging configuration would satisfy the requirement
for non-DOT specification sift-proof closed vehicles, closed bulk bins and closed
cars i{n 49 CFR 173.240. You also asked for our confirmation that the bulk bags
are not subject vo marking and labeling requirements. Your March 21 letter asks
whether these bulk bags may be carried onto flat bed trucks.

A wvehicle, bin or zail car may be rendered sift-proof in sny manner that
effectively accomplishes the performance requirement. This may include use of
structural features, such as integral gaskets or liners, or non-structurdi
additional packaging materials, such as non-integral liners, bins, or inner
packapgings. Therefore, sift-proof bulk bags or drums may be used toc render a
closed vehicle, bin or rail car sifr-proof. Obviously, if the inner bulk bags
or drums were to release any of their contents in transportation, the performance
requirement would not be satisfied.

With regard to hazard communication requivrements, the closed vehicle, bin or rail
car is not required to display a Class 9 placard for domestic transportation, as
provided in § 172.504(£f)(9). However, the closed vehicle, bin, or rail car must
be properly marked with the jdentification number displayed on an orange pansl,
a plain white square-on-point configuration, or on a Class 9 placard in
accordance with § 172.331. Because the sift-proof immer drums or bulk bags are
considered additional components of the bulk packaging (i.e., vehicle, bin ar
rail car), the drums and bags loaded therein are not required rto display package
markings or labels - The total quantity shown on the shipping paper, as required
by § 172.202(a)(5). should address the autherized bulk packaging rather than the
inner  drums or bulk bags. To reduce confusion by enforcement persconnel, the
tocal guantity may be shown as "1 truck trailer™, "1 bulk bin", or * 1 rail car"
to differentiate that the truck trailer, bulk bin, or rail ear.is the bulk
packaging rather than the bags. This information may be entered efther before
or after the basic description.
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A dump truck covered with a tarpaulin or steel cover is considered a “closed
vehicle” under § 173.240. Therefore, as previeously stated, sift-procf bulk bags
loaded inte closed vehicles satisfy the requirements of § 173.240. A flat bed
truck is not a "closed vehiele" and, therefore, is not authorized for use under
§ 173.240. However, the transport of bulk bags containing ferrous sulfate that
are loaded onto a flat bed truck is authorized under § 173.510 of the HMR, 1990
edicion. In this case, the bulk bags must be marked in accordance with
§§ 172.302 and 172,331. Also, under the transitional provisions in § 171.14,
this packaging authorization under § 173.510 may no longer be used beginning on

October 1, 1996,
1f we can be of further assistance, please feel free to contact us.

Sincerely,

1L AT, ;@WQZ
Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous
Materials Standards



