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Pipeline and
Hazardous Materiais Safety
Administration

Mr. Robert J. Ten Eyck ' Ref. No.: 05-0141
Director, Technical Services

TEN-E Packaging Services, Inc.

1666 County Road 74

Newport, MN 55055

Dear Mr. Ten Eyck:

This is in response to your June 3, 2005 letter regarding the selective testing variations
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,
you ask if Variation 2 in § 178.601(g) applies to Division 2.1 materials (e.g., butane filled
cigarette lighters). :

You are correct in your understanding that Variation 2 applies to combination packagings
designed and tested to contain liquids or solids and does not apply to flammable gases. In
accordance with Special Provision N10 of § 172.102, lighters in their approved inner
packagings must be packaged in one of the following outer packagings that have been
design qualified tested at the Packing Group II performance level or higher: (1) 4C1 or
4C2 wooden boxes; (2) 4D plywood boxes; (3) 4F reconstituted wood boxes; 4G
fiberboard boxes; or (5) 4H1 or 4H2 plastic boxes. Under § 178.601(g), it is perrnissible
to vary the number and type of approved lighter/inner packaging configurations that are
packed in an outer UN standard packaging without further design qualification testing of
the package, provided an equivalent level of performance is maintained.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely, .
7% 2 MAZT

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Susan Gorsky

U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
Office of Hazardous Materials Safety

Pipeline and Hazardous Materials Administration
Standards DHM-10

400 7™ Street S.W.

Washington, DC 20590

Dear Susan:

TEN-E Packaging Services, Inc. requests a clarification on whether or not the
selective testing variation 2 found in Section 178.601(g)(2) of Title 49 CFF. may
be applied to combination packaging with inner butane lighters. The regulation in
part states “Articles or inner packagings of any type, for liquids or solids, may be
assembled”. Does the fact that gases are not mentioned in this section preclude
the use of this variation for articles (lighters) filled with flammable compressed
gases? TEN-E had discussed this matter with Don Burger in DOT’s Engineering
group and he suggested that we seek a written clarification.

Our client is working to develop a new line of specification packaging by the end
of July, 2005 and so we hope to have a response from the agency by that point

in time.

Thank you in advance for your assistance on this regulatory matter.
Sincerely,
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