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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

L 14 M6 400 Seventh Street, S.W.
Ui Washington, D.C. 20590

Mr. Kurt Colborn Ref No. 05-0094
Director, Technical Services

MHF Logistical Solutions

800 Cranberry Woods Drive, Suite 450

Cranberry Township, PA 16066

Dear Mr. Colborm:

This responds to your April 18, 2005, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Class 7 Radioactive
Materials (RAM). Your questions are paraphrased and answered below:

Ql.  You ask whether the definition for “contamination” represents a limit on the
combined total fixed and non-fixed radioactive contamination.

Al.  The answer is yes. As defined in § 173.403, contamination is the presence of
radioactive substance on a surface in quantities in excess of 0.4 Bg/cm? for beta
and gamma emitters and low toxicity alpha emitters or 0.4 Bg/cm* for all other
alpha emitters. Contamination exists in two phases.

Q2.  You ask whether a default wiping efficiency of 0.10, or the actual wipe efficiency,
may be used to convert the measurements to surface contamination levels when
measuring non-fixed (removable) contamination transferred to a wipe.

A2.  Theanswer is yes. As specified in § 173.443(a)(1), a default wiping efficiency of

0.10, or the actual wipe efficiency, may be used to determine the level of non-
fixed radioactive contamination.

Q3.  You ask whether the definition for “contamination” represents the lower limit of
contamination, below which objects and empty containers are not subject to the
radioactive material transport requirements of the HMR, provided radioactive
contents are below at least one of the exemption values in the table found in
§ 173.436 or calculated by methods described in § 173.433.

A3.  The answer is yes. A non-radioactive object or empty non-radioactive container
with radioactive contamination below the definition of “contamination” in
§ 173.403 are not subject to the radioactive material transport requirements of the

HMR.
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Q4.

A4.

Q5.

AS.

Q6.

A6.

Q7.

A7.

Q8.

A8.

You ask whether the definition for “contamination” represents the lower limit on
contamination, above which contaminated items must be transported, at a
minimum, as Surface Contaminated Objects (SCO).

The answer i5 yes. A non-radioactive object with an actual radioactive
contamination equal to or greater than the definition of “radioactive material” as
defined in § 173.403 must be regulated as a Class 7 (Radioactive) hazardous

material.

You ask whether the definition for “contamination” represents a lower limit of
contamination for packagings that previously contained Class 7 radioactive
materials and have been sufficiently cleaned in a manner that exempts them from
marking and labeling requirements as specified in § 173.428.

The lower limit of the definition for “contamination” applies to packagings that
previously contained Class 7 radioactive materials provided the packaging
contains no volume radioactivity, any contamination on the inner surfaces is
below the definition for “contamination” as specified in § 173.403, and all labels
and markings associated with its use as a RAM packaging are removed.

You ask whether empty containers that are contaminated above the limit specified
in § 173.403 must be transported in accordance with § 173.428.

The answer is yes. Empty containers that are contaminated above the lirnit
specified in § 173.403 must be transported in accordance with § 173.428 when the
conditions cited in § 173.428 are met, even if the contamination i3 on the outside
of the container. If the conditions of § 173.428 cannot be met, such a container
must be shipped in accordance with the appropriate requirements for transporting
Class 7 (radioactive) material.

You ask whether the upper limit of permissible contamination on exposed
surfaces of an empty packaging is determined in accordance with § 173.443.

Provided the empty packaging is transported in accordance with § 173.428, the
upper limit of permissible contamination on exposed surfaces of an empty
packaging is determined in accordance with § 173.443.

You ask, when shipping a package of radioactive material, whether the
contamination limits in § 173.443 apply, and whether the transportation
requirements based on package contents take precedence over the definition of
“contamination” found in §173.403. You also ask whether such a package can be
transported without additional and potentially conflicting markings for SCO.

The answer is yes. A package of Class 7 (radioactive) material may have exterior
surface contaraination up to the limits cited in §173.443, which are higher than
the numbers listed in the definition of “contamination” in § 173.403.



As defined in § 173.403, a Surface Contaminated Object (SCO) is a solid object
which is not itself radioactive, but which has radioactive material distributed on
its surface. Thus, any material which is defined as “radioactive materizl” as
specified in § 173.403, or any package containing such radioactive matzrial,
cannot also be an SCO even if it has radioactive material on its surface.

I hope this information is helpful.

Sincerely, - . o
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Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo

Director of Hazmat Standards
USDOT/RSPA DHM-10 Suite 8422
400 7" Street, SW

Washington, DC 20590-3012

April 18, 2005
SUBJECT: Interpreration for the Contamination Definition of 49 CFR 173.403
Dear Mr. Mazzullo,

The purpose of this letter is to request confirmation of our interpretation of the
requirements of the definition of “contamination” in 49 CFR 173.403. Please confirm or
clarify our understanding of the definition and its impacts on other aspects of 49 CFR
173. We’d appreciate an item-by-item interpretation of the following specific izsues
associated with the definition:

Measurement:

1. The 49 CFR 173.403 definition limits [0.4 Bg/cm” for beta, gamma, and low-
toxicity alpha emitters, and 0.04 Bg/cm” for other alpha emitters) represeat a limit
on the rotal fixed and non-fixed radioactive contamination combined.

2. The contamination definitions of 49 CFR 173.403 apply to contarnination on a

surface. Hence, when measuring non-fixed contamination transferred to a wipe, a
default wiping efficiency of 0.10, or the actual wipe efficiency, may be used to

convert the wipe measurements to surface contamination levels {as described in
49 CFR 173.443(a)(1)}.

Shipping Impact:

3. The definition represents the lower limit on contamination, below which objects
and empty containers are not subject to Class 7 hazardous materials transportation
regulations, so long as any radioactive contents are below at least one of the
exemption values in the table of 49 CFR 173.436.

4. The definition represents the lower limit on contarnination, above which
contaminated items must be transported at least as Surface Contaminated Objects
(SCO).



5. When applied to containers that formerly contained Class 7 materials, the
definition represents a lower limit on contamination, below which containers are
considered sufficiently clean so as be exempt from the marking and labeling
requirements for empty containers in 49 CFR 173.428.

6. Empty containers that are contaminated above the 173.403 limit must be shipped
empty in accordance with 49 CFR 173.428.

7. The upper limit on permissible contamination on exposed surfaces of ain empty
container is determined in accordance with 173.443.

8. When shipping a package of radioactive material, the contamination limits of 49
CFR 173.443 apply, and transportation requirements based on the package
contents take precedent over the contamination definition of 173.403. That is to
say that a shipment of radioactive material that complies with 173.443, and is
marked and labeled appropriate to its contents, can be transported without
additional and potentially conflicting markings for SCO (SCO markings could be
seen as necessary if content-required transportation doesn’t take precedence over
the contamination definition of 173.403).

Please feel free to contact me at (724) 772-9800, ext. 5560 if you have any questions
about this request. Thank you for your assistance.

Respectfully submitted,

Kurt Colborn
Director, Technical Services
MHF Logistical Solutions



