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Dear Mr. Runkles:

This is in response to your April 7, 2005 letter regarding the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to radioactive articles
and mercury. Your questions concern lamps that contain both mercury and a limited
quantity radioactive material. Your scenarios and questions are paraphrased and answered
as follows:

Q1. The definition of a radioactive material in § 173.403 applies to a material that
contains radionuclides where both the activity concentration and the total activity in the
consignment exceed the values specified in the table in §173.436 or values derived
according to the instructions in §173.433. If a limited quantity shipment of radioactive
materials is broken down and the remaining containers in the consignment do not exceed
the activity limit for the consignment, may the ID markings remain on the packagings?

Al. The answer is yes. The prohibited marking requirements in § 172.303(a) state that
“No person may offer for transportation or transport a package which is marked with the
proper shipping name or identification number of a hazardous material unless the
packages contains the identified hazardous material or its residue.” Although the total
consignment, as described in the above scenario, would not exceed the values specified in
the table in § 173.436 or the values derived in accordance with the instructions in

§ 173.433, the identification marking may remain on the package because it would be
considered a residue.

Q2. Can lighting products that contain both mercury and ionizing radiatiorn be transported
as Class 8 Mercury contained in manufactured articles, UN2809, when properly identified
as containing radioactive material in accordance with § 173.423, even though the mercury
falls within the limits specified in the § 173.164(e) exception for articles or packages?
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A2. The answer is yes. Since exceptions are not mandatory, the proper shipping name
“Mercury contained in manufactured articles” may be used to describe the material in
accordance with the multiple hazard limited quantity Class 7 provisions in § 173.423.

Q3. If the answer to Q2 is yes, can the UN 2809 marking be used in lieu of the UN2911
marking at our discretion?

A3. The answer is yes. If the mercury in your lighting product meets the necessary
conditions to qualify for the exception from the HMR in § 173.164(e), it is permissible to
ship the lighting product as either “Radioactive material — excepted package, article,
UN2911,” or as “Mercury contained in manufactured articles, UN2809.” However, if the
lighting product does not meet the necessary conditions to qualify for the exception from
the HMR in § 173.164(e), it must be shipped as “Mercury contained in manufactured
articles, UN2809.”

Q4. What training and reporting requirements are applicable to shippers that offer
materials described as “Radioactive material, excepted package-instruments or articles,

UN2911” under the HMR?

A4. Except for those exceptions pertaining to labeling, specification packaging, and
marking, shippers and carriers of “Radioactive material, excepted package-instruments or
articles, UN2911” are fully subject to the HMR including the training requirements found
in Part 172, Subpart H and the reporting requirements in §§ 171.15 and 171.16.

I hope this information is helpful.
Sincerely,
/ B
Tloc A Y
‘Susan Gorsky

Acting Director Hazardous Materials Standards
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. John Gale 4/”
Standards Development Chief

Office of Hazardous Materials Standards é
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 0 J "J j f
U.S. Deparirnent of Transportation

Room 8430

400 7" Street, SW
Washington, DC 20590

Dear Mr. Gale:

The National Electrical Manufacturers Association (NEMA) appreciates your response to our
January 28, 2005 inquiry (see PHMSA Reference No. 05-0029 signed by Hattie L. Mitchell and
dated March 9, 2005) and the participation of yourself and PHMSA staff in the follow-up
conference call of March 23, 2005.

This letter is written to confirm our understanding that lighting products containing icnizing
radiation, otherwise meeting the conditions at 49 CFR 173.424, and transported as
“Radioactive material, excepted package — articles” must be marked with the identification

number UN2911 if:
o The product exceeds the radionuclide specific activity concentration limit

and

¢ ltisincluded in a consignment where the radionuclide specific activity in the
consignment exceeds the exempt consignment limit,

this according to the 173.403 definition of a Radioactive Material.

In addition, as indicated during our March 23, 2005 conference call, please confirm that
packages for these articles may also be marked with the identification number UN2911 even

though the product may:

¢ Contain less than the radionuclide specific activity concentration limit

or

¢ Beincluded in a consignment where the radionuclide specific activity in the consignment
falls below the exempt consignment limit,



File: 2LL/016

Mr. John Gale
April 7, 2005
Page 2

so long as the requirements of 49 CFR 173.422, as indicated by the presence of the UN2911
marking, are complied with.

The specific practical concern addressed during the March 23" call involves a UN2911 marking
remaining on containers within a consignment as the consignment is broken down and
distributed beyond the point that the specific activity no longer exceeds the activity limit for
exempt consignments listed in Table 173.436 or as caiculated using the requirements of 49

CFR 173.433.

As a corollary to the questions asked in our original January 28" inquiry and March 23"™
discussion, and following upon the above logic, we also seek the following guidance: Can
lighting products that contain both mercury and ionizing radiation be transported as Class 8
Mercury contained in manufactured articles, UN2809, when properly identified as containing
radioactive material in accordance with 173.423, even though the mercury level is less than the
limits specified in 173.164(e) for articles or packages?

if the answer is no, we would like to understand why. If the answer is yes, can we, &t our
option, employ the UN2809 designation in lieu of the UN2911 designation?

Finally, as also discussed during our conference call, please detail our otligations that are
associated with using the UN2911 designation, especially those that involve training and
reporting.

We look forward to your response, and would appreciate the opportunity to continue the
discussions between PHMSA staff and NEMA lamp manufacturers. We will contact you to set
up such a call, or possibly a meeting in Washington, following receipt of your response.

Thank you for your continued assistance in this matter.

Sincerely,

Ron faumklrn

Ron Runkles
Program Manager

cc: Kyle Pitsor, NEMA
Curt Riesenberg, NEMA
Clark Silcox, NEMA
NEMA Task Force on Radicactive Materials



