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Ms. Karen L. Bonnin Ref. No. 05-0083
Hazard Classification

Naval Ordinance Safety and Security Activity (NOSSA)

Farragut Hall Bldg. D-323

23 Strauss Avenue

Indian Head, MD 20640-5555

Dear Ms. Bonnin:

This is in response to your letter requesting clarification on the revisions to § 173.185 of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding primary (non-
rechargeable) lithium batteries.

The requirements for primary (non-rechargeable) lithium batteries and cells aboard passenger
aircraft were amended by Docket HM-224E interim final rule (published on December 15,
2004). This interim final rule imposes a limited prohibition on the offering for transportation and
transportation of primary (non-rechargeable) lithium batteries and cells and equipment
containing or packed with large primary lithtum batteries as cargo aboard passenger-carrying
aircraft. The interim final rule applies to both foreign and domestic passenger-carrying aircraft
entering, leaving, or operating in the United States and to persons offering primary lithium
batteries and cells for transportation as cargo on any passenger-carrying aircraft. Equipment
containing a primary (non-rechargeable) lithium battery must be transported in accordance with
Special Provisions A100, A101 and A102, regardless of the classification of the item.

In accordance with Special Provision A102(d), the net weight of the package may not exceed
Skg. Further, § 173.185 of the HMR, as amended by the HM-224E interim final rule, states that
the outside of each package that contains an excepted primary (non-rechargeable) lithium battery
or cell that is forbidden for transport aboard passenger carrying aircraft must be marked
“PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
PASSENGER AIRCRAFT”. For non-excepted Class 9 primary lithium batteries and shipments
of equipment that contains or is packed with Class 9 primary lithium batteries offered for
transport by air the words “Cargo Aircraft Only” must be entered after the basic description on
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shipping papers, and the package must bear a Class 9 and a Cargo Aircraft Only label, and the
package must be otherwise marked as required by the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

o M
A Z e e
John A. Gale

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Bonnin, Karen CIV NOSSA [karen.bonnin@navy.mil] ' O 5 ~-006 g3
Sent:  Tuesday, March 15, 2005 11:20 AM
To: Gale, John <PHMSA>

Subject: FW: Changes in Lithium Battery Requirements-Lithium Batteries in Equipment

From: Bonnin, Karen CIV NOSSA

Sent: Friday, March 11, 2005 14:05

To: ‘john.gale@pmhsa.dot.gov’

Subject: Changes in Lithium Battery Requirements-Lithium Batteries in Equipment

Hi John,

Thanks for all the help you provided in our phoncon of 2 Mar 05. We have reviewed the Navy's database and
nave numerous items that could possibly be affected by the new special provisions for lithium batteries contained
within equipment. These items have 1.4S or non-class 1 classifications based on the predominant hazard of the
item. Before | go back to the technical personnel and request information on any lithium batteries contained
within, I'd like to clarify a few peints. | would like to confirm that the Special Provisions apply to all equipment
containing primary lithium batteries regardless of the classification of the item. | would also like to confirm that it is
the net weight of the batteries in equipment within the package that must not exceed 5 kg. This point is confusing
since the Special Provision A1(2 verbiage differs from that in the interim rule discussion. Lastly, I'd like to confirm
that the label lréé#\v must be applied to all equipment, if the 5 kg is exceeded and the classification allows for

passenger arr. anks again fer all your help.

Karen L. Bonnin /7/'//

Hazard Classification

Naval Ordnance Safety and Security Activity (NOSSA)
DSN 354-6022 or Commercial (301) 744-6022

FAX: DSN 354-4967 or Commercial (301) 744-4967
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