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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration 5 o005

Ms. Amy Dean ' Ref. No. 05-0080

1161 Alter Way
Broomfield, CO 80020

Dear Ms. Dean:

This is in response to your April 4, 2005 letter regarding the appropriate shipping
description for various fertilizer blends under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask about the appropriate shipping
descriptions for two fertilizer blends. The first blend consists of 81% ammonium nitrate,
0-2% talc or conditioning agent, and 19% mono ammonium phosphate. The second
fertilizer blend consists of 66% ammonium nitrate, 19% mono ammonium phosphate, and

15% potash.

Section 173.22 specifies that it is the shipper’s responsibility to properly class and
describe a material in accordance with the HMR. This office does not perform that
function. However, based on the information provided, it is our opinion that the first
fertilizer blend specified should be described as “Ammonium nitrate based fertilizer, 5.1,
UN2067” and the second fertilizer blend should be described as “Ammonium nitrate
based fertilizer, 9, UN2071.”

I hope this information is helpful.
Sincerely,
Y
7 Te Z
Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatorv Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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April 4, 2005

By fax 202-366-3012

Mr. Edward Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7' Streer, S.W.

Washington, DC 20550-0001

Re: Letter of Interpretation (172.101 HAZARDOUS MATERIALS TABLE)

Dear Mr. Mazzullo:

I have a client who blends and then transports (by truck) a fertilizer blend of 81%
NH4NO3 (ammonium nitrate) with 0 to 2 percent talc or conditioning agent and 19% 11-
52-0 (mono ammonium phosphate). They also blend and transport 66% NH4NO3, 19%
11-52-0 and 15% 0-0-60 (potash). They were told by the DOT that over 1000 pounds of
ammonium nitrate requires a placard no matter if it is blended with another fertilizer.
Other transporters (typically fertilizer suppliers) of blended ammonium nitrate indicate
they don't placard any of their ammonium nitrate blends but can't provide me with any

exemptions, etc. of why it is exempt.

I found a letter of interpretation from the USDOT RSPA (Ref. No. 02-2039) where they
agree that a b.end of 31.25% ammonium nitrate, 20.83% phosphate and 47.91% potash
did not require a placard because it should be classified as Class 9, UN2071, IIL
According to “he special provisions, this entry may only be used for uniform, ammonium
nitrate-base fertilizer mixtures, containing nitrogen, phosphate or potash, meeting the
following criteria: (1) Contains not more than 70% ammonium nitrate; and (2) Contains
not more than 0.4% total combustible, organic material calculated as carbon or with not
more than 45% ammonium nitrate and unrestricted combustible material. Fertilizers
within these composition limits are only subject to the requirements of this subchapter
when transported by aircraft or vessel, and are not subject to the requirements of this
subchapter if shown by a trough test, as specified in the UN Manual of Tests and Criteria,
Part 1II, Sub-section 38.2 (IBR, see §171.7 of this subchapter), not to be liable to self-

sustaining decomposition.

The only other appropriate classification for ammonium nitrate based fertilizer appears to
be a Class 5.1. The special provision for Class 5.1 is as follows: This description may be



used only for uniform mixtures of fertilizers containing ammonium nitrate as the main
ingredient within the following composition limits: a. Not less than 90% ammonium
nitrate with not more than 0.2% total combustible, organic rmaterial calculated as carbon,
and wil added matter, if any, that is inorganic and inert when in contact with ammonium
nitrate; or b. Less than 90% but more than 70% ammoniurn nitrate with other inorganic
materiais, or more than 80% but less than 30% ammonium nitrate mixed with calcium
carbonate and/or dolomite, and not more than 0.4% total combustible, organic material
calculated as carbon; or c. Ammonium nitrate-based fertilizers containing mixtures of
ammonium nitrate and ammonium sulphate with more than 45% but less than 70%
armmmonium nitrate, and not more than 0.4% total combustible, organic material calculated
as carbon such that the sum of the percentage of compositions of ammonium nitrate and
ammonium sulphate exceeds 70%.

Is it basically correct that the special provisions for a Class 9 pertain only to blends with
less than 70% ammonium m'trate and blends greater than 70% would have a Class 5.1
placard? So the 66% blend would fall under Class 9 and the 81% blend would have to be

a Class 5.17

* Thank you in advance for your assistance.
Sincerely,
n
(L /QUZ""’
/
Amy Dean

1161 Alter Way
Broomfield, CO 80020



