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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and MAR 15 2005 |

Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Donald E. Burke, Jr. Feference No.: 05-0002
Packaging Engineer

Raytheon — SAS

P.O. Box 902

El Segundo, CA 90245

Dear Mr. Burke:

This responds to your letter to Mr. Frits Wybenga requesting clarification of the pressure
requirements for air shipments under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Your questions are based on a letter of interpretation to Haas TCM (Ref. No.
04-0023) which addressed means to obtain the vapor pressure for the tests in § 173.27.
Specifically, you ask if the vapor pressure of the material to be packaged must be determined
at either 50 or 55 ° C to calculate the pressure retention capability of a packaging in
accordance with § 173.27(c)(2)(ii).

The answer is yes. When calculating the required vapor pressure capability as specified in
§ 173.27(c)(2)(ii), the vapor pressure of the packaged material must first be determined in
order to utilize the formulas to calculate the pressure retention capability of the packaging.

As provided by § 173.27, each packaging must be capable of withstanding certain pressure
requirements for transportation by air. This section does not require testing of each
packaging; rather, it requires that packaging must be “capable” of meeting the pressure
requirement without leakage. If past testing or transportation experience indicates that a
packaging can withstand the pressure requirement without leakage, testing need not be
performed. The test report or packaging certification should note the rationale behind the
determination that the packaging meets the pressure requirements.

I trust this satisfies you request.

7 WAL

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulator Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

Sincerely,

¢

IO )732.7

050002



Bl/04/2085 B09:12 318-647-8301 RAYTHEON SHIPPING PAGE ©2/84

CW by
Fritz Wybenga § / 75 * 2 7

Deputy Associate Administrator ~ '
U.S. Department of Transportation | )/

Eggg{; St. S.W. 0 5 '0 0 O ZJ

Washington, DC 20590-0001

August 5, 2004

Dear Deputy Wybenga:

My question is in regards to Hattie L. Mitchell’s answer of May 5, 2004 Ref. No. 04-0023 to Mr. Larry
Holcombe of Haas TCM (Attached)..

qQl. In A2. Of the above referenced answer it was stated, “The vapor pressure may be determined by
testing or empirically. Any test method that leads to the determination that the package is capable of
withstanding the pressure requirements in 173.27 without leakage may be used”. Am I correct based upon
the above answer in stating that a vapor pressure at 50 or 55 degrees C must be established to use 2 of the 3
methods described in 173.27(c)(2)(ii) prior to offering a regulated liquid material for air transportation or if
I do oot I am in violation of the regulations and subject to fines?

Q2. If the answer to Q1 is no, then please define the acceptable documented requirements necessary to
meet the requirements other than those stated in 173.27 or advise me that if the container minimum
presgure requirement is not documented under the prescribed three methads in 173,27 then this is not a

violation of the regulations subject to fines.

Thank you,

Sincerely,

Donald E. Burke, Jr.

Packaging Engineer
310-647-4431
Donald_E_Burke@raytheon.com

Raytheon

SAS

P.O. Box 902

2000 El Segundo Blvd.
Bldg. B4, M/S P130
El Segundo, Ca 90245
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US.Departmernt
of Transporiation ] ‘
Research and MAY 5 o2op

Special Progroms
Administration

400 Seventh Steast, SW,
Wastington, D.C. 20580

Mr. Lavry Holcombe : : Ref No.: 04-0023
Account Manager

Haas TCM

1646 ‘West Chester Pike

West Chester, PA 19382

Desar Mr. Holcombe:

This responds to your lefter concerning determination of the vapor pressure to calculate the test
pressure for packages intended for air transportation in § 173.27 of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered
below:

Qt. Is it comect fo obtain the vapor pressure from erigineering tables if the lignid consists of 2
single chemical componmt?

Al. Yes, obta.\mng the vapor pressure for a Liquid that cunsmis of 2 single ohcmlcal component
from engineering tables is acceptable. ,

Q2. For liquids with mmiltiple chemical components, you propose to use vapor pressure from
cagineeting tables for the most volatile component at the specified tomperature and set a vapor
pressure threshold limit cqual ta 50% of mininuro, test pressure for the package. If the vapor
pressure of the mixture exceeds the threshold limit, you firthor propose to measure the vapor
pressure by laboratory testing. You ask if this approach is suitable.

A2, We are unable to determine the suitability of your apprtach. The Hazardous Materials
Regulations do not prescribe specific methods for determintng the vapor pressure, The vapor
pressure may be determined by test.ng or empirically. Any test methnd that leads to the
determination that the package is capeble of withstending the pressurs requirements in § 173.27
without leakage may be used.

I hope this dc’ocrmmatlon is helpful.
Sincerely,

774% W |
Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

DA

040023
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Haas TCM
1848 Wesat Chesfar Pike
Wast Chester, PA 10382

Phone: (810) 436-9840
(800) 2204227
Fax  (810) 436-9076

www.haascorp.com

Caorbin
Janmary 23, 2004 8178271
Frits Wybenga -A'; r
5T Dot of Tasponaion bH-0025

400 7th St., S.W.
Washington, DC 20550-0001

202-366-0656
RE: 49 CFR. 173.27 General roquirements for treisportation by uifcraft
Dear Deputy Wybenga:

Part 173.27 of 49 Code of Federal Regulations requires thit shippers ensure that containers of
regulated liguids do not leak vmder conditions of air shipment. The mcthods stated in the
regulations include wsing the vapor pressure of the liqnid at specified temperatares (50 or 55
degrees Celsius) to determine container pressure capavities.

We request your Departtnent's advice on the mnmbihty of our proposad approanlh, below, for
obtaining the needed vapor prossure data.

1. Where the licuid cansists of a single chemical componsint we propose to use engineering
tables to obtain the vapor pressure of the component at the specified temperatares.

2. Where the liquid consists of multiple chemical componcats we propose to select the mast
volatile component and usc engineering tables 1o obtain the vapor pressure of that
component at the specified temperatuxes.

a Sinca the regulations specify a minimusn packaging capacity a4 peig or 11 psig
depending on the liquid, 49 CFR 17327 ¢) 2) i)), we propose to set a threshold
limit oo our vapor pressure estimates equal to 50% of the mininmm value for
packaging requirements.

b. Any engineering estimate of a mixture that cxceeds the throshold limit vapor
pressure will automatically be set aside for Inboratory testing to measure the
Vaper pressure,

3. 'Wo proposc to run a pilot program to test the suitability of this appraach. A sub-sample
of the liguids where engipeering estimates are made (pér ‘steps 1. and 2. above), and
which were below the threshald limit will also be tested in the Iab for the vapor pressure.
The vapor pressute determined by the two methods, i.e., cngincering estimate and lab
test, will be used to calculate the reqiired packaging.

I VN



