U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAR 18 2005

Mr. Michael Fox Ref. No. 04-0203
Chemical Accident Reconstruction Services, Inc.

9121 E. Tanque Verde Road, # 105

Tucson, Arizona 85749

Dear Mr. Fox:

This is in response to your letter and subsequent telephone conversation with a member of my
staff and Mr. Staniszewski of our Office of Hazardous Materials Technology requesting
clarification on the testing requirements of aerosol containers, DOT 2P or 2Q under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request
clarification of the provisions in § 173.306(a)(3)(i1). We apologize for the delay in responding
and any inconvenience it may have caused.

Section 173.306(a)(3)(ii) requires a metal aerosol container to be capable of withstanding
without bursting a pressure of one-and-one-half times the equilibrium pressure of the content at
130° F. The HMR do not specify a method for demonstrating that the container is capable of
withstanding the specified pressure. You may demonstrate that the container meets the standard
by testing or design specifications.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

ale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Standards
ATTN: Director

Washington, D.C 20590

Re: 49 CFR 173.306(a)(3)(i1)
Dear Director:

It is my understanding from reviewing the subject DOT Regulations that containers for
limited quantities of compressed gas, such as aerosol containers,

“must be capable of withstanding without bursting a pressure of one and
one-half times the equilibrium pressure of the content at 130F.”

From my experience in testing many hundreds of aerosol containers I have learned that
the pressure at which an aerosol container will burst depends upon the test method used.
For example, I recently tested a DOT 2Q container using a hydro tester. If precautions
are taken to remove all the air prior to a hydro test, there is no compressed gas (or
energy) inside the container. Under these conditions, the container will very slowly
deform as the pressure is increased. Each time the container deforms, the pressure drops
and stops the deformation. Using hydro testing on a DOT 2Q container, the bottom
bulged at 250 psig but did not fail until 390 psig. Since the DOT 2Q specification for
burst pressure is 270 psig, the container passed the test.

For the product described above, I know the temperature-pressure behavior of the product v
in the container very well as I have measured it several different ways.

When I heat the aerosol product to bursting, I find that the bottom snaps out at 250 psig
and then the bottom instantaneously explodes off. Obviously, the kinetic energy of the
product expanding and the bottom snapping out adds to the total force against the
bottom, which leads to the explosion at 250 psig, which is below the 270 psig DOT burst
specification for a 2Q) container.

The dilemma is obvious. Using the hydro test method, I could assert that the container
more than meets DOT specifications for a 2Q container. However, testing with the
product in the container and using heat to increase pressure, I would be forced to
conclude that the container does not meet DOT 2Q specifications.
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Since the regulation itself [49 CFR 173.306(a)(3)(ii)] refers to the “equilibrium pressure
of the content at 130F” it would seem that the heating test would be more appropriate as
it directly involves tie content inside the container. It would also make more sense from
a safety viewpoint, as the hydro test would over-estimate the actual safety of the
container-content combination. In other words, if the hydro test was used to determine if
the container meets DOT Regulations, that could conceivably put unsafe container-
content combinations into transportation.

Your help in clarifying this dilemma would be greatly appreciated.
Thank you for your assistance.
Sincerely,

Wichwae < 19090Y

Michael Fox, Ph.D.
Founder
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