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U.S. Department

of Transportation

Research and

Special Programs

Administration FEB 16 2005

400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20590

Shawntez L. Brooks, 2" Lieutenant Reference No. 05-0024
Group Fleet Management Officer

3" Combat Communications Group (ACC)

Department of the Air Force

Building 1002, Suite 102

4385 South Air Depot Boulevard

Tinker Air Force Base, OK. 73145

Dear Ms. Brooks,

This is in response to your January 21, 2005 letter regarding the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transport of fuels and other items
solely for military purposes in Department of Defense-owned and -operated vehicles.

The transport of hazardous materials in military or government vehicles operated by military or
government personnel solely for noncommercial purposes is not subject to the HMR. However,
if the purpose is commercial, or if the government entity offers hazardous material for
transportation to commercial carriers, then the HMR would apply.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

A A / /‘C
“Hattie L. Mitchell, Chief

Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Second Lieutenant Shawntez L. Brooks
Group Fleet Management Officer

4385 S. Air Depot Blvd.

Bldg 1002, Suite 102

Tinker AFB OK 73145

Mr. Edward T. Mazzullo

United States Department of Transportation
Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 7th St., S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:

This letter addresses the applicability of 49 CFR parts 170-180, the Hazardous
Materials Regulations (HMR), for DOD-owned and operated vehicles. The 3d Combat
Communications Group vehicles are used to transport fuels (Gasoline and Diesel). Military
transported items are used solely for military purposes during routine training and field
activities.

The vehicles are not limited to transportation on DOD installations; they also travel
over public roads/highways in the accomplishment of their mission. Questions have been
raised as to weather or not these regulations apply to military entities. Does the HMR
regulation apply under these conditions?

Please provide a written response to this question for our records. Your assistance is
greatly appreciated.

Sincerely,

SHAWNTEZ L. BROOKS, 2nd Lt, USAF
Group Fleet Management Officer



