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of Transportation Washington, D.C. 20590
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Research and
Special Programs
Administration

Mr. Peter B. O'Connell Ref. No. 04-0265
Attorney At Law

130 Washington Avenue

Albany, New York 12210

Dear Mr. O’Connell:

This responds to your letter to Mr. James Simmons, Federal Motor Carrier Safety Administration
(FMCSA), regarding the Material of Trade (MOTS) exceptions under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 Parts 171-180) as they apply to towing companies providing roadside
services to motorists. Your letter was referred to this office for response.

You said that many towing companies (particularly those that participate in motor clubs) provide
roadside services to motorists. As part of these services, towing companies are often required to
transport gasoline in containers of less than 8 gallons for the purpose of refueling their customers
vehicles. The gasoline may be transported by tow trucks of over 10,000 pounds Gross Vehicle
Weight Rating (GVWR) or by service vehicles (i.e., pickup trucks, vans, SUVs) of less than
10,000 pounds GVWR. The gasoline may either be sold or given to the customer as part ofa
service contract. Assuming that the operators of the transport vehicles are aware of the presence
of a hazardous material and that the gasoline containers are properly secured, you asked
questions as follows:

Q1.  Does gasoline that is transported in a commercial vehicle for the purpose of refueling a
customer’s vehicle qualify as MOTS?

Al.  Yes. In accordance with §171.8, a material of trade is a hazardous material carried on a
motor vehicle by a private motor carrier in direct support of a principal business that is
other than transportation by motor vehicle.

Q2.  Does a fuel can that meets the requirements of ASTM F852-99 satisfy the packaging
requirements in §173.6?

A2.  Shippers must package gasoline shipped under the MOTS exception in packagings that
conform to either the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA)
requirements in 29 CFR §§1910.106(d)(2) or 1926.152(a)(1), or to the requirements of
the HMR (See §173.6(b)(4)). Neither the OSHA standards nor the HMR reference

ASTM F852-99.

Q3.  Asan alternative to question 2, is there a list of fuel cans that have been approved by the
FMCSA and/or OSHA?
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A3.

Q4.

A4.

Under the HMR, non-bulk packagings authorized for the transportation of gasoline are
specified in §173.202. Packagings authorized for limited quantity shipments of gasoline
are specified in §173.150(b). Questions concerning packagings authorized under the
OSHA standards should be directed to OSHA.

Is the driver of a vehicle that is transporting gasoline in intrastate commerce under the
MOTS exception required to carry a medical card if the transport vehicle is over 10,000
pounds GVWR or under 10,000 pounds GVWR?

The Department of Transportation’s Federal Motor Carrier Safety Administration
(FMCSA) is the agency responsible for compliance with regulations governing
qualifications for commercial drivers. The driver qualification requirements in 49 CFR
Part 391 do not apply to intrastate commerce; note, however, that the State in which you
operate may have similar requirements. You may contact the FMCSA'’s Hazardous
Materials Division at (202) 366-6121 for information on this issue.

I hope this satisfies you inquiry. If we can be of further assistance, please contact us

Sincerely, R

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards

cc: Bill Quade, FMCSA
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October 8. 2004

James Simmons

Federal Motor Carrier Safety Admimistration
400 7' Strect SOW.

Room 8310 MC-ECH

Washington, D.C. 20590

RE: MATERIALS OF TRADE
Dear Mr. Simmons:

I am counsel to the Towing and Recevery Association of America (TRAA),
Empire State Towing and Recovery Association (ESTRA) and the Conference of
Northeastern Towing Associations (CNTA). Last week, you referred me to a HAZ MAT
website in response to several questions that T posed concerning the Materials of Trade
{MOT) exemption for hazardous materials. I did not find a satisfactory explanation on the
site and now ask that you forward this letter to the appropriate parties for an official
opinion on the questions that T posed.

As you are undoubtedly aware, many towing companies (particularly those that
participate in motor clubs) provide roadside services ie motorists. As part of these
services, they are often required to transport gasoline in containers of less than 8 gallons
for the purpose of refueling their customers’ vehicles. The gasoline may be transported
by tow trucks of over 10,000 pounds GVWR or by service vehicles (i.e., pickup trucks
vans, SUVs) of less than 10,000 pounds GYWR., It may either be sold to the customer or
given to the customer as part of a service contract.

Assuming that the operators of the transpoerting vehicles are aware of the presence
of a hazardous material and that the gasoline containers are properly secured, the
questions presented are:

1. Does gasoline that is transported in a commercial vehicle for the purpose of
refueling a customer’s vehicle qualify as a material of trade?

2. Does a fuel can that has been classified by Underwriters Laboratories as
satisfving the requirements of ASTM F852-99 conforin to FMCSA or OSHA
requirements?



3. As an alternative to question 2, is there a list of fuel cans that have been’
approved by FMCSA and/or OSHA?

4. s the driver of a vehicle that is transporting gasoline in infrastate commerce

under the above circumstances required to CM}"} a medical card (a) if the

transporting  vehicle is over 10,000 pounds GVWR or (b) under 10.000

pounds GYWR?

As [ mentioned in our previous telephone conversation, these are not hypothetical
questions, as there are certain law enforcement agencies in Noew York State (and possibly
elsewhere) that interpret Federal law as: (1) not considering gasoling that is piven or sold
to a third party as a MOT; (2) not recognizing fuel cans that have been classified by
Underwriters Laboratories, and (3) requiring a driver of a vehicle that contains any
amount of a hazardous material to carry a medical card. A prompt response woukd,
therefore, be appreciated.

Thank you for your courtesy and consideration in this matter, and please do not
hesitate to contact me if you require additional information with respect to this request,

hmct:z ely,

//’“’A L woo/

Peter B, (’Connell

ce: T/Sgt Ray Weiss (NYS State Police)
Sgt. Tom Fuller (NYS State Poliee)
John Connolly (NYS DOT)
Kevin O Brien (NYS DMV)
Brian Temperine (FMSCA, NY Div. Adm't)
Lawrence Minor (FMSCA)
TRAA, ESTRA, UNTA Boards of Directors



Questions

1.

Does gasoline that is transported in a commercial vehicle for the purpose of
refuelmg a customer s vehicle qualify as a material of trade?
PA interpretation
Does a fuel can that has been classified by UL as satisfying the requirements of
ASTM F852-99 conform to FMCSA (should be RSPA) or OSHA requirements?
a. RSPA/OSHA interpretation
Is there a list of fuel cans that have been approved by FMCSA (should be RSPA)

and/or OSHA'7

Is the driver of a vehicle that is transportmg gasoline in intrastate commerce
under the above circumstances required to carry a medical card:
i. If the transporting vehicle is over 10,000 pounds GVW? or
ii. If the transporting vehicle is under 10,000 pounds GVW?




Material of Trade:
e Means a Hazardous Material, other than Hazardous Waste, that is carried on a motor
vehicle —
o (3) By a private motor carrier in direct support of a principal business that is
other than transportation by motor vehicle.
e Gasoline, UN 1203, Class 3, PG II
o Special Provisions — 139 — NA
o Exceptions — 150 — NA
o Non-bulk Packaging — 202
e Exceptions - §173.6
o (a)(l)(n) A matenal of trade i is limited to the followin

: Class 3 matenal

e Non-Bulk Packaging Requirements - § 173.202
o Steel jerrican: 3A1 or 3A2
o Plastic jerrican: 3H1 or 3H2
o Aluminum jerrican: 3B1 or 3B2
e 49 CFR 390.5: Definition of Commercial Motor Vehicle: A motor vehicle that has any
of the following characteristics:
o A GVW >10,000 lbs; or
o Designed to or used to carry >8 passengers for compensation; or
o Designed to or used to carry > 15 passengers, not for compensation; or
o Used in the transportatio

certlﬁcate that hf /she is physwally qualified to drive a commermal motor v .

o 29 CFR 1910.106(d)(2): Design, construction, and capacity of containers--(i) General.
Only approved containers and portable tanks shall be used. Metal containers and
portable tanks meeting the requirements of and containing products authorized by
chapter I, title 49 of the Code of Federal Regulations (regulations issued by the
Hazardous Materials Regulations Board, Department of Transportation), shall be
deemed to be acceptable.

o (iii) Size. Flammable and combustible liquid containers shall be in accordance
with Table H-12, except that glass or plastic containers of no more than 1-gallon
capacity may be used for a Class IA or IB flammable liquid if:

* (a)(1) Such liquid either would be rendered unfit for its intended use by
contact with metal or would excessively corrode a metal container so as
to create a leakage hazard; and

®* (2) The user's process either would require more than 1 pint of a Class [A
liquid or more than 1 quart of a Class IB liquid of a single assay lot to be
used at one time, or would require the maintenance of an analytical




standard liquid of a quality which is not met by the specified standards of
liquids available, and the quantity of the analytical standard liquid
required to be used in any one control process exceeds one-sixteenth the
capacity of the container allowed under Table H-12 for the class of
liquid; or

o (b) The containers are intended for direct export outside the United States.

Container Type Flammable Liquids Combustible Liquids
OmAmEr 1yP ClassTA | ClassIB | ClassIC | ClassT | Class III

Glass or approved plastic 1 pt 1qt 1 gal 1 gal 1 gal
Metal (other than DOT
drums 1 gal 5 gal 5 gal 5 gal 5 gal
Safety cans 2 gal 5 gal 5 gal 5 gal 5 gal
Metal drums (DOT
specifications) 60 gal 60 gal 60 gal 60 gal 60 gal
Approved portable tanks 660 gal 660 gal 660 gal 660 gal 660 gal

Note: Container exemptions: (a) Medicines, beverages, foodstuffs, cosmetics, and other common consumer items,

when packaged according to commonly accepted practices, shall be exempt from the requirements of Sec.

1910.106(d)(2) (i) and (ii).

29 CFR 1926.152: Flarnmable and combustible liquids.

e (a) General requirements. (1) Only approved containers and portable tanks shall be used
for storage and handling of flammable and combustible liquids. Ap ,

n all be used for the handllng and

except that this shall not
apply to those flammable 11qu1d m als which are hi ghly viscid (extremely hard to
pour), which may be used and handled in original shipping containers. For quantities of
one gallon or less, the original container may be used, for storage, use and handling of
flammable liquids.




Flammability Osfiﬁuféag‘;zb'e Flash Point Boiling Point ]
1A <73°F < 100°F
Flammable IB <73°F >100°F
IC 73°F <100°F >100°F
11 100°F <140°F
Combustible IIIA 140°F <200°F

111B

=200°F




