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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation FEB 18 200 Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Mr. Samuel S. Elkind Ref. No. 04-0148
Corporate Hazardous Materials
Compliance Manager
United Parcel Service
Corporate Compliance
55 Glenlake Parkway, NE
Atlanta, GA 30328

Dear Mr. Elkind:

This responds to your letter requesting clarification of the
requirements for offering carbon dioxide, solid (dry ice) for
transportation by aircraft under § 173.217(d) of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171--180). Specifically,
you ask whether a cargo compartment or bin that is loaded with a
dry ice shipment exceeding 200 kg (440 pounds) may contain
additional dry ice shipments, provided specific and special
written arrangements are made between the shipper and the
aircraft operator. I apologize for the delay in responding and
any inconvenience that may have resulted.

The answer to your question is yes, provided certain conditions
are met. The intent of the requirements in § 173.217(a) and (d)
is that the initial air carrier must be made aware, through
advance shipper-carrier arrangements, of the quantities of dry
ice aboard the aircraft. Responsibility for stowage of dry ice
is left up to the aircraft operator and is based on the specific
aircraft type, the number of air changes per hour in the cargo
compartment, the method of packing and stowirg, whether animals
are carried in the compartment and other factors. Current
regulations do not prohibit an aircraft operator, based on the
aircraft capability, from stowing additional dry ice shipments
in the cargo compartment or bin.

Also you requested that we consider your letter as a petition
for rulemaking. We earlier acknowledged receipt of your letter
and assigned the number, P-1439. Please contact us if we can be

of further assistarice.

Slncerely,
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Atlanta, GA 30328

By UPS Next Day Air

March 31, 2004

Mr. Edward Mazzullo

Director

Office of Hazardous Materials Standards
Research & Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW — DHM-10
Washington, DC 20590

Dockets Management System

U.S. Department of Transportation

Room PL 401

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590

ATTN: Docket No. RSPA-02-11654 (HM-228)

Re: Dry Ice - 49 CFR 173.217(d) and Docket HM-228

Dear Mr. Mazzullo:

The purpose of this letter is to seek clarification, amendment, or deletion of a current DCT
requirement applicable to certain shipments of dry ice. As one means of accomplishing this goal, please
treat this letter as a late-filed comment regarding those requirements in the Advance Notice of Proposed
Rulemaking in Docket HM-228. Copies of this letter have been sent directly to the Docket.

Background

UPS offers domestic hazardous materials transportation services for both ground and air
customers in accordance with the U.S. DOT Hazardous Materials Regulations (HMR). It is in that
context that we have encountered a need for clarification of existing requirements for dry ice that are
addressed simultaneously to shippers and aircraft operators. As those requirements are contained within
Part 173, they were not included in the questions raised by the Advance Notice of Proposed Rulemaking

in Docket HM-228, which was devoted to the contents of Part 175.

Our concern is with 49 CFR 173.217(d), a requirement that has applicability to both shippers and
aircraft operators:
Not more that 200 kg (441 pounds) of solid carbon dioxide may be transported in any one cargo

compartment or bin in any aircratt except by specific and special written arrangement between the
shipper and the aircraft operator. [49 CFR 173.217(d)]
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Concerns and Comments Related to the Current Regulation

We believe that the current requirement at 49 CFR 173.217(d) may no longer be relevant for
three reasons.

(1) Air commerce has changed significantly in character since this section was first implemented in
the HMR.

While the air carrier industry once featured a regulated route structure of trunk lines and smaller
networks feeding the trunk-line carriers, many air carriers, including UPS, now deliver services through a
hub-and-spoke network that dilutes the ability to specifically track dry ice loads in the way that may have -
been envisioned when § 173.217(d) was first promulgated. With a hub-and-spoke network, aircraft
operators, including UPS, serve numerous airports by a network of flights that connect at one or more hub
airports. While it is possible to apply the specificity implied in this section to the dry ice loads created at
their point of first departure, matters become significantly more complex once those shipments have been
sorted at an air hub and are reloaded for the next flight.

In seeking a clarification of § 173.217(d), we appeal to RSPA to advise whether, once a shipper
has made specific arrangements to exceed the 200 kg limit, is there a compelling reason beyond the origin
flight leg, to continue to maintain only those dry ice shipments from such customers in compartments or
ULD:s in which the limit is to be exceeded. We point out that the result of this requirement is more of an
operational burden than a benefit to safety, since our procedures relate to FAA-approved aircraft dry ice
capacity far above the 200 kg established by the section in question.

The lack of value from this 200 kg loading limit can be demonstrated if RSPA considers that
beyond the initial flight, a customer’s “approved-excessive” dry ice shipments (i.e., those for which
specific written arrangements have been made) may be mingled with numerous other customers’ dry ice
shipments (see discussion below). Some of those other customers will also have made arrangements for
exceeding the 200 kg limit per compartment, while others have not. As a result, the effort to control
outbound loads from an air hub becomes extremely challenging, and perhaps, unnecessary.

(2) The current dry ice requirement has no parallel in the ICAO Technical Instructions.

Several years ago, ICAO removed the 200 kg limit to the loading of dry ice. We may infer from
this deletion a recognition of limited relative safety impacts associated with the strict 200 kg limitation.
In fact, we find that the Technical Instructions refer only to planning required according to the type of
aircraft and cargo involved, a further recognition that capacity should vary based on aircraft type and

other factors:

Dry ice (carbon dioxide, solid) when shipped by itself or when used as a refrigerant for
other commodities, may be carried provided the operator has made suitable arrangements
dependent on the aircraft type, the aircraft ventilation rates, the method ot packing and
stowing, whether animals will be carried on the same flight and other factors. The operator
must ensure that ground staff are informed that the dry ice is being loaded or is on board the

aircraft. [ICAO 7;2.11]
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A reference in ICAO Packing Instruction 904 to arrangements between shipper and the aircraft
operator is much less specific than § 173.217(d) and need not be written:

Arrangements between shipper and operator(s) must be made for each shipment, to ensure
that ventilation safety procedures are followed. [ICAO PI 904]

As a result, an unfair advantage exists for an aircraft operator who, for its own business reasons,
opts to follow ICAO by exercising § 171.11, rather than accepting shipments prepared in accordance with
the Part 172 and 173 requirements of the HMR. Were this shipper and carrier alternative unsafe, we
assume that RSPA would have acted through amendments to § 171.11 or by filing appropriate U.S. State
Variations -- or both. But the fact remains that RSPA has accepted the ICAO action and, while UPS has
business reasons for continuing to adhere to the HMR for its domestic hazardous materials services, this
provision stands out as needing explanation or clarification and eventual amendment.

(3) The current dry ice requirement may preclude the mixing of other customers’ shipments.

In cases when a shipper may need to offer sufficiently large quantities of dry ice, such that
quantities in excess of 200 kg per compartment would be required, advance written arrangements between
the shipper and the accepting air carrier are needed in order to allow the quantity of dry ice to exceed 200
kg in a cargo compartment. UPS has interpreted this requirement also to apply to loads of dry ice in
excess of 200 kg per aircraft ULD.

The language of the regulation implies a direct correlation between the shipper with whom those
advance arrangements have been established and the packages loaded to a level in excess of 200 kg of dry
ice per compartment or ULD. The words “except by specific and special written arrangement” seem to
specify that no other customers’ dry ice shipments are to be mingled with those for which arrangements
have been made to exceed the dry ice limit of 200 kg. As a result of this specificity, it appears to us that
when the dry ice in any one compartment or ULD exceeds 200 kg, it must be dry ice from a shipper with
whom the aircraft operator has established the “specific and special written arrangement.” In other
words, when a compartment or ULD is loaded in excess of the 200 kg limit on dry ice, the requirement
seems to preclude the mixing of other customers’ dry ice shipments with those from a customer with
whom the aircraft operator has established the written arrangements identified in this section.

Interim Guidance Request

UPS recognizes the current compliance requirement imposed by § 173.217(d). While this letter
serves as a request to revise or delete this requirement as part of the ANPRM in Docket HM-228, UPS
also seeks interim guidance on the application of the current requirement to the operations of UPS
Airlines (UPSCO), to the extent it is affected by this rule

For these reasons, plezse advise whether RSPA intends to treat waivers from the 200 kg such that
they must be treated with integrity, or whether UPS may create mixed loads in excess of 200 kg once we
have made written arrangements with some of our customers. If it is RSPA’s view that § 173.217(d)
must be followed throughout an air carrier’s system, in spite of the lack of safety benefit or parallel
requirements elsewhere in the globe, we then ask whether UPS should seek an exemption from this

regulation for the flight operations of UPSCO.
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For the reasons stated above, we believe the requirements of § 173.217(d) are impractical for
aircraft operators and yield no tangible safety benefit. Therefore, this section should be deleted through
the process begun with Docket HM-228. In addition, we await RSPA’s guidance as how to proceed with

this requirement today.

Thank you for your prompt consideration to this matter. We look forward to your guidance.

Sinc)erely,

b J0SH-_ L

Samuel S. Elkind
Corporate Hazardous Maternals
Compliance Manager
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