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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

NOV 19 2005

Mr. Raymond T. Duzynski Ref No.: 04-0238
Regulatory Analyst

3M Transportation Department

3M Center

St. Paul, MN 55144

Dear Mr. Duzynski:

This responds to your October 11, 2004 letter requesting clarification of the packaging
requirements for nonspillable batteries in § 173.159 of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 C=R Parts 171-180). Specifically, you ask if a nonspillable battery that does not
meet the exception for nonspillable batteries under § 173.159(d), but is packaged in
accordance with § 173.159(c)(6), can be shipped in a wooden crate together with the
equipment that it powers. In addition, you ask if this configuration meets the definition of an
overpack, and if it must be marked with a statement indicating that the inside packagings
comply with prescribed specifications.

A nonspillable battery that is packaged in accordance with § 173.159(c)(6) may be placed
inside a wooden crate that also contains the equipment it powers. This shipping
configuration is referred to as an overpack, as defined in § 171.8. It requires the battery to be
packaged in accordance with § 173.159(c)(6) and the overpack to meet the requirements
specified in ¢ 173.25.

Section 173.25(a)(2) states that an overpack must be marked with the proper shipping name
and identification number and labeled for the hazardous material contained therein, unless
the markings and labels representative of each hazardous material in the overpack are visible.
In addition, § 173.25(a)(4) states that in the event that the required specification markings on
the hazardous materials packaging are not visible, the overpack must be marked with a
statement incicating that the inside packages comply with prescribed specifications. As you
indicated, your battery is packaged in accordance with § 173.159(c)(6) and is excepted from
specification packaging. Therefore, the overpack you describe is not required to be marked
with a statemr ent indicating that the inside packagings comply with prescribed specifications.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

- Joh .
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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October 11, 2004

By Facsimile

Mr. Edward Mazzullo

Director of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7™ Street, SW ’

Wash ngton, DC 20590

Re:  Request for Interpretation on Shipping Electric Storage Batteries
under 49 CFR § 173.159(c)(6)

Dear Mr. Mazzullo:

T am writing to request a clarification from your office on shipping eleciric storage
batteries pursuant to 49 CFR § 173.159(c)(6) of the U.S. hazardous material regulafions
(HMR).

Currently, 3M is considering shipping one of its products and the nonspillable lcad-acid
batteries that power it in the same wooden crate. Note: These batteries do not qualify
for the: exception for nonspillable batteries under 49CFR, 173.159 (d). Our questions
address the issue of whether these batteries, which are packaged pursuant to
173.159(c)(6), can be placed in the wooden crate with our product.

49 CFR § 173.159(c)(6) of the HMR states that:

(c) The following non-specification packagings are authorized for batteries packed
without other materials: (emphasis added)

() ..

2) ...

3 ..

@) ..

G) ...

(6) Sirgle batteries not exceeding 34 kg (75 pounds) each, packed in 5-sided slip covers
or in completely closed fiberboard boxes. Slip covers and boxes must be of solid or
double-faced corrugared fiberboard of at least 91 kg (200 pourds) Mullen test
strength. The slip cover or fiberboard box must fit snugly and provide inside top
clearance of at least 1.3 ¢cm (0.5 inch) above battery
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terminals and filler caps with reinforcement in place. Assembled for shipment, the
bottom edges of the slipcover must come to within 2.5 cm (1 inch) of the bottom of
the battery. The completed package (battery and box or slip cover) must be capable
of withstanding a top-to-bottom compression test of at least 225 kg (500 pounds)
without damage 1o battery terminals, cell covers or filler caps.

My questions are as follows:

1.

If the batteries are packaged in slip covers and boxes that meet all the requirements
of 173.159(c)(6), can the batteries and the equipment then be placed in a non-
specification wooden crate and offered for transport?

If the answer to the above question is “yes,” [ recognize that the wooden crate must
contain the proper markings and Class 8 corrosive label required in the HMR.
Hcwever, would the wooden crate be considered an “overpack” and as such require
it zlso be marked with a statement indicating that the inside (inner) packages
comply with prescribed specifications?

* * * * *

[ would appreciate if your office could expedite this request for interpretation as we are
hoping to ship this product by November 15, 2004.

Please contact me at (651) 733-9042 if you have any questions.

Thank you.

Sincercly,

o T oo

Raymond T. Duzynski
Regulatory Analyst



