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Dear Mr. Deschenes:

This is in response to your September 29, 2004 letter
requesting clarification on an appropriate test method under

§ 173.121 to determine the packing group of a flammable liquid
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask which test method must be
used to determine the initial boiling point of a flammable
ligquid.

The HMR do not specify a particular test method. Therefore,
any test method that can accurately determine the initial
boiling point of a flammable liquid may be used to determine
the packing group under § 173.121(a). The Organization for
Economic Cooperation and Development (OECD) Guideline for the
Testing of Chemicals, No. 103 “Boiling Point” outlines seven
possible test methods for determining boiling point of a
liquid.

I hope this information is helpful. Please contact us if you
require additional assistance.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Longueuil, September 29", 2004

Edward Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" Street SW

Washington DC, 20590-0001

OBJECT : INTERPRETATION OF CFR 48 173.121

Mr. Mazzulio,

| have tried (to no avail) to find a definition or a reference to a standard test method for
determining the Initial Boiling Point (or IBP) of a flammable liquid according to 49 CFR
173.121. This criterion, along with the Flash Point, is used in assessing the packing
group of Class 3 flammable liquids. Although the definition of Flash Point is made quite
clear in the regulations, that of the initial boiling point is left to interpretation. Could you
please provide the test method which is implicitly referred to in defining the cut-point
between packing groups | and 1l (namely IBP<95F for group | and >95F for group il).

Many thanks for the anticipated clarification,

Best regards, |

s

bcess Engineering Group
Ultragen
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