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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation 4 0CT 21 2004 Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Mr. Timothy W. Wiseman Ref. No.: 04-0104
Scopelitis, Garvin, Light & Hanson

Attorneys At Law

10 W. Market Street, Suite 1500

Indianapolis, Indiana 46204

Dear Mr. Wiseman:

This responds to your letter dated April 20, 2004, and follow-up letters dated June 16, 2004 and
June 18, 2004, which contained additional documentation on classifying and testing of your
client’s adhesive aerosol products in accordance with the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Subsequently, by telephone, you provided additional
information on the chemical make-up of these products. TACC’s products (collectively referred
to as “SPHS Products”) are used as industrial aerosols. You enclosed three (3) Material Safety
Data Sheets (MSDS) and two different tests results.

As aresult of an investigation, you requested clarification of the test specified in § 173.306(i)(1),
as it applies to the flammability of TACC’s adhesive aerosol products. The products are as

follows:

1) STA’- PUT SPHS ADHESIVES and T987 SPRAY ADHESIVES — consists of 55-75%
Dichloromethane, 10-30% 1, I=difluoroethane, and 0.5-1.5% Propane and Isobutane
(hydrocarbon propellent mixture); and

(2) CON-BOND 690 AEROSOL — consists of 35-60 % Dichloromethane, 10-13% of 1,1~
difluoroethane, and 15-40% Propane and Isobutane (hydrocarbon propellant mixture)

If your client’s industrial aerosol products meet criteria in §173.306(a)(3) for shipment as limited
quantities, their flammability must be determined using the tests specified in § 173.306(i).
Otherwise, if your client’s products meet the definition in § 173.115(a) for Division 2.1
(flammable gas), they must be classified as Division 2.1 materials in accordance with test results
using ASTM E681-85, Standard Test Method for Concentration Limits of Flammability of
Chemicals or other equivalent method approved by the Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety. Your client must determine the correct hazard class of each product in the form
it will be offered for transportation.

Based on the information you provided, the flammability of “CON-BOND 690 AEROSOL”
shipped in limited quantities (16 ounce containers) and reclassed as a Consumer commodity,
ORM-D, would be determined by tests specified in § 173.306(i). The flammability of “STA’-
PUT SPHS ADHESIVES” and “T987 SPRAY ADHESIVES” (shipped in 35 pound cylinders)
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would be determined by using tests specified in ASTM E681-85 or equivalent method approved
by the Associate Administrator. Applicable requirements in Special Provision “153” apply to
materials described as “Aerosols, flammable, 2.1, UN1950” or “Aerosols, non-flammable, 2.2,
UN1950”, and Special Provision “N82” specify §173.306 for classification criteria for flammable
aerosols. (See §172.102)

The Consumer Product Safety Commission’s (CPSC) test, “Method for Determining Extremely
Flammable and Flammable Contents of Self-Pressurized Containers” used by your client to
determine flammability of aerosols is not specifically authorized under the HMR. The
flammability tests conducted in accordance with CPSC’s test method on all three of TACC’s
products may not be used to determine flammability of gases or aerosols for purposes of
transportation in commerce.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely.

Jo ~CGale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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April 20, 2004

SENT VIA TELEFAX AND
U.S. FIRST CLASS MAIL

Edward T. Mazzullo, Director

Office of Hazardous Material Standards
U.S. Department of Transportation
DHM-10

400 Seventh Street, S.W. -

Washington, DC 20590-0001

Re: Request for Clarification
Dear Director Mazzullo:

This Firm represents TACC, a leading supplier of high performance adhesives for
professional and industry use, based in Rockland, Massachusetts. At the
recommendation of Anthony Lima, Senior Hazardous Material Enforcement
Specialist, and Robert Kern, advising artorney for the Chief Counsel’s Office, I
write to request clarification as 1o an urgent matter that has arisen regarding
- TACC’s aerosol products, STA-PUT SPHS, ConBond 697, and TACC 987
(collectively referred to as the “SPHS Products”). Specifically, a question has
arisen as a result of Specialist Lima’s investigation as to the proper test that
should be conducted on the SPHS Products to determine their flamabiliry.

By way of background, TACC has, over the years, acquired several companies that
have been making aerosol adhesives for over 20 years. The aerosol adhesive
industry is well established and such products are widely used in the high
pressure, laminating, construction, manufactured housing and marine industries.
These aerosol products are desirable because they do not require an air spraying
system, nor do they require mixing and/or measuring. These aerosol adhesives
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are designed to deliver the right amount of product where it is needed while
reducing waste and spillage.

In July, 2003, one of TACC’s competitors, Sovereign, contacted TACC’s Group Vice
President starting that according to Sovereign’s informartion the SPHS Products
should be classified as flammable. TACC responded 1o Sovereign by explaining
thar it had properly classified the SPHS Products as non-flammable based upon
numerous flame projection tests that were conducted by Commercial Testing
Company over the past several years.

In December, 2003, Sovereign again contacted TACC’s Group Vice President and
stated that the SPHS Product did not pass a flame projection test that it had
recently performed at Chilworth Technology. TACC again re-tested its product
with Commercial Testing, which conducted a flame projection test under the
Consumer Product Safety Cornmission’s (“CPSC”) regulations. It is TACC’s
understanding that the CPSC regulations are very similar, if not identical, 1o the
flame projection test set forth in 49 C.F.R. § 173.306(i)). This was the seventh
consecutive (21 individual tests) flame projection test that the SPHS Product had
passed- in the previous 9 month period. In addition to conducting this
confirmation test, TACC also contacted Chilworth Technology to request that it
perform a separate flamability test on the SPHS Products. Chilworth Technology
responded that it does not normally perform the flame projection test and, in fact,
had only done it once before.

Based on a formal complaint apparently made by Sovereign, Specialist Lima
visited TACC’s facility on March 19, 2003. During this meeting, Specialist Lima
reviewed all of the documentation maintained by TACC with respect 1o the efforts
made by TACC to comply with all of the regulations of the United States
Department of Transportation (“DOT”) and industry standards. Specialist Lima
stated that although TACC had consciously made every effort to comply with the
DOT regulations, his position was that TACC should not be using the flame
projection test in order to determine the flamability of the SPHS Products.
Instead, Specialist Lima indicated that ASTM E681, as set forth in 49 C.F.R. §
173.1185, is the proper test to determine whether the SPHS Products should be
labeled as flammable or non-flammable.

ASTM E681 is the test method for concentration limits of flamability of chemicals
(vapors and gases), and calls for injection of a gas or a liquid thart is completely

SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT & HANSON
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vaporized or a solid that is completely melted into the test flask prior to the
determination of the lower and upper flamability limits. While such a test may be
acceptable for a compressed gas where the liquid and headspace phases are
identical, TACC’s SPHS Products consists of two heterogeneous phases and thus
cannot be fairly evaluated for flamability under the ASTM E681 Test. The sample
injected into the test flask is likely to vary in composition and consistency because
the rest was designed for a uniform mixture of a gas or vapor. Simply pur, the
SPHS Product is not a uniform mixrure of a gas or vapor but a hybrid mixrure of
gases, liquids, solids and vapors. As a result, any testing of the SPHS Product
using the ASTM E681 Test will not be an accurate reflecrion as to whether this
product is flammable or non-flammable.

According to Specialist Lima, the SPHS Products do not qualify as an aerosol
under 49 C.F.R. § 171.8 because the adhesive products are contained in a
refillable container. However, TACC is aware that all other companies in the
adhesive industry that sell refillable aerosol adhesives, including both TACC and
Sovereign, use the flame projection test under 49 C.F.R. § 173.306(i) with respect
to these types of products because it gives an accurate indication of how aerosol
adhesives will behave in a worst case pre-ignition scenario. Under this tesr,
flamability is measured on the actual spray from the aerosol, and this test fits the
scenario of an open valve combined with a remote ignition source that would most
likely occur dunng transportation of the product.

Itis also important to point out that Specialist Lima has admutted that he has had
difficulty finding a facility that will perform the ASTM E681 Test for the SPHS
Products. Specifically, he contacted at least 10 laboratories before verifying that
Chilworth Technology would agree to perform the test. Based on Specialist Lima’s
recommendations, TACC contacted Dr. Robert Venugopal at Chilworth Technology
on March 19, 2004 to discuss the testing of the SPHS Products using the ASTM
E681 standard. Dr. Venugopal expressed his concerns about the use of this
particular test as an appropriate method for determining the flamability of an
acrosol producr similar to the SPHS Products. He then referred TACC to Dr.
Dehong Kong, Senior Process Safety Specialist and Flamability Group Manager at
Chilworth Technology. As noted in the attached e-mail correspondence from Dr.
Kong, Dr. Kong is of the opinion that the SPHS Product is more accurately
classified as an aerosol (rather than a compressed gas), and that the test under
49 C.F.R. § 173.306(i) is the more appropriate test to determine the flamability of
the SPHS Products. '

SCOPELITIS. CARVIN, LICHT & HANSON
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With this background in mind, my client is requesting clarification from your
office that the flame projection tests previously conducted by TACC is the proper
test to verify the flamability of the SPHS Products. If any additional information
or clarification is needed to process this request for clarification, please do not
hesirate to contact me at any ume. Obviously, TACC is eager 1o resolve this
martter and ensure safe transportation of its products to its distributors and
customers. :

I look forward to hearing from your office in the very near future.

Very truly yours,

)

Timothy W. Wiseman

TWW /kke

Enclosures

cc:  Anthony Lima
Fred Walnut
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