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Mr. Philip I. Anderson Ref. No. 04-0153
Chief, Technical Department

National Cargo Bureau, Inc.

17 Battery Place, Suite 1232

New York, NY 10004-1110

Dear Mr. Anderson:

This is in response to your June 18, 2004 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Incident Reporting requirements, effective January 1, 2005, under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether a
carrier is required to file a Hazardous Materials Incident Report (DOT Form F5800.1) if the
shipper declares a shipment to be a hazardous material after the shipment is in the possession
of the carrier. You also ask whether the reporting requirement applies only if the carrier
discovers an undeclared shipment.

The carrier is required to submit a Hazardous Materials Incident Report because the carrier is
in physical possession of the hazardous material at the time the undeclared hazardous
material is discovered. The reporting requirement applies whenever any of the conditions in
§ 171.16 are met. As specified in § 171.16, each person in physical possession of a
hazardous material must submit a Hazardous Materials Incident Report on DOT Form
F5800.1 within 30 days of discovery of the incident when any of the following incidents
occurs in transportation: any of the circumstances set forth in § 171.15(b); an unintentional
release of a hazardous material or the discharge of any quantity of hazardous waste; a cargo
tank with a capacity of 1,000 gallons or greater containing any hazardous material suffers
structural damage to the lading retention system or damage that requires repair to a system
intended to protect the lading retention system, even if there is no release of hazardous
material; or an undeclared hazardous material is discovered.

I hope this information is helpful.
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Facsimile Transmission

To: Office of Hazardous Materials Standards

Fax No.:  (202) 366 3012

From: Philip Anderson At:  NCB, New York
Date: 18 June 2004

Re: Interpretation of 49CFR 171.16

Dear Sir:

One of our surveyors has recently been asked a question that I do not, at present, feel confident
providing an answer to.

It relates to the new Detailed Hazardous Materials Incident Report requirements due to take
effect on 1 January 2005, specifically 171.16(a)(4).

The question follows:

Would the Carrier still need to file a Hazardous Materials Incident Report on DOT Form F
5800.1 if it is the Shipper that notifies the Carrier that he has the material in his (the Carrier’s)
possession; i.e. the Shipper discovers his own mistake and declares a previously undeclared
hazardous material; or would the reporting requirement only apply if the Carrier, himself,
discovers an undeclared hazardous material?

Your interpretation would be much appreciated.

Sincerely,

T = -

l &

Philip I. Anderson
Chief, Technical Department
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Notice Notice Notice

This facsimile contains confidential information which also may be legally privileged and which is intended only for the
use of the addressee(s) named above. If you are not the intended recipient of this facsimile, or the employee or agent
responsible for delivering it to the intended recipient, you are hereby notified that any dissemination or copying of this
facsimile may be strictly prohibited. If you have received this facsimile in error, pleasc notify us by telephone and return
the original facsimile to the above address via the United States Postal Service. Thank you.



