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Washington, DC 2004-2402

Dear Mr. Kerchner:

This responds to your e-mail and our subsequent meeting with you and representatives from the
battery industry concerning the transportation of “Battery fluid, acid, 8, UN 2796, PG II”’ with
dry (new, empty) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-
180).

Your questions are paraphrased and answered below:

Q1. May “Battery fluid, acid, 8, UN 2796, PG II” be offered as a limited quantity when
packed in a combination packaging conforming to the PG II performance requirements and
further overpacked (including shrink-wrapped) with a dry battery in accordance with § 173.25?

Al. The answer is yes, provided the limited quantity provisions in § 173.154 are met.
Section 173.154(b)(i) limits the net capacity in each inner packaging to a maximum of 1 L (0.3
gal) for Class 8, PG II liquids. The limited quantity package may be overpacked, including
shrink wrapped, with the dry battery in accordance with the provisions in § 173.25. Limited
quantity shipments are excepted from specification packaging when packaged in a combination
packaging according to §173.154.

A limited quantity which conforms to the provisions of §173.154(b) and is a “consumer
commodity” as defined in §171.8 may be renamed “Consumer commodity” and reclassed as
“ORM-D”. The Consumer commodity package containing the battery fluid, acid may be
overpacked with the dry battery in accordance with § 173.25. Under the limited quantity and the
consumer commodity provisions, the battery fluid and the dry battery may not be packaged
together in the same outer combination packaging.

Should the battery fluid and the dry battery be packaged together in the same outer
combination package, the provisions of § 173.159 (g) or (h) apply. See Special provision N6.

Q2. Regarding the sample brown 4G fiberboard box imprinted with the Class 8
(corrosive) label, is the label in conformance with the HMR?
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A2. The answer is no. The background of a Class 8 label is required to be white in the
top half and black in the lower half. “White” as defined by the American College Dictionary is an
achromatic color of maximum lightness; as new snow. Further alterations to the symbol, such as
the speckles shown on the hand depicted on the label, are not authorized. See § 172.407(b)(1).

Q3. Is it permissible to transport “Batteries, wet, filled with acid, 8, UN 2794, PG 1II”
and “Battery fluid, acid, 8, UN 2796, PG II” on the same transport vehicle under the provisions
in § 173.159(e)?

A3. The answer is no. Electric storage batteries containing electrolyte or corrosive
battery fluid are excepted from the HMR when transported in accordance with the provisions
specified in § 173.159(e). The condition specified in § 173.159(e)(1) states that no other
hazardous materials may be transported on the same vehicle. Therefore, with the exception of the
batteries, no hazardous materials, including corrosive battery fluid, may be transported on the
vehicle.

Q4. Section 178.601(g) describes selective testing of packagings that differ only in
minor respects from the tested packaging. If we have a tested combination package, can we
reduce the size or the number of the inner packagings in accordance with Variation 1 without
further testing? Similarly, if we have a tested combination package, can we reduce the size of the
external packaging in accordance with Variation 4 without further testing?

A4. The answer to both questions is yes. As provided by § 178.601(g)(1), variations are
permitted in the inner and outer packagings without further testing, provided an equivalent level
of performance is maintained. Variation 1 may be applied to allow the substitution of smaller
inner containers of similar design and Variation 4 to allow a reduction in the external dimensions
of a tested outer container. The new package cannot exceed the gross weight (combined weight
of package and contents) of the originally tested package design.

I trust this satisfies your request. If we can be of further assistance, please do not hesitate to
contact me.

Sincerely,

LW o WAL

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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1. Shipping as Class 8 haz mat: Confirm UN markings for combination packaging and single M__ O { 5‘
packaging pursuant to 49 CFR 173.202

Examples:
1. Combination - UN/4G/Y10/S/02/USA/+BK0023

. Single - UN/6HHA2/Y1.7/15/02/USA/+BK0023

2. Question: Does Battery fluid, acid qualify for both limited quantity ahd ORM-D exceptions?
(See interpretation letter.)

1. Limited Quantities: 49 CFR 173.154 (b)(1)
- No labeling, 1UN certified packaging, and placard

i1. ORM-D: 49 CFR 173.154(c) and 173.156
- No labeling, UN certified packaging, shipping papers, and placard

3. Question: Are the marking requirements for limited quantities and ORM-D noted on the
attached correct?

Scenario No. 2

Shipping Battery fluid, acid w/ Dry (Storage) Battery (UN 2796)
Pursuant to 173.159 (g)(3) or 173.159(h) and Special Provision N6

Based on interpretation letters issued by RSPA to Yuasa (see attached), RSPA asserts UN
certified packaging is required when shipping Battery fluid, acid with storage batteries and
cannot be shipped as lirnited quantity. This of course implies that it can only be shipped as Class
8 hazardous material.

1. Question: Can Battery fluid, acid be packaged in UN certified packaging, dry battery
packaged in non-UN certified packaging, and then the entire contents placed in overpack
(including shrink-wrap) pursuant to 49 CFR 173.25? The overpack would comply with all
Class 8 marking and labeling requirements.

or

2. Question: Must Battery fluid, acid and storage battery be placed in UN certified outer
packaging that would include the use of combination packaging?



Scenario No. 3

Shipping Battery fluid, acid w/ Dry (Storage) Battery
as Limited Quantities or ORM-D

1. Question: Can Battery fluid, acid be packaged in UN-certified packaging, battery packaged
in non UN-certified packaging, and then the entire contents placed in overpack and shipped
as Limited Quantity or ORM-D? The overpack would comply with marking requirement in
49 CFR 173.25: That is, “Inner packages comply with all prescribed specifications.”

Miscellaneous Question

1. Can Battery fluid, acid be shipped in the U.S. using a smaller label than normally required
under the HMR, and labeled pursuant to the exception in 49 CFR § 172.407(f)?

49 CFR § 172.407(f) contains exceptions to the labeling requirements provided the shipper
complies with the specification requirements in the UN Recommendations. (See Part 5, Chapter

5.2 of the UN Recommendations.)



LIMITED QUANTITY

From: To:

ABC Company XYZ Company

123 East Street 123 West Street
Anvwhere. USA Somewhere, USA

ORM-D MATERIALS

From: To:

ABC Company XYZ Company

123 East Street 123 West Street
Anvwhere. USA Somewhere, USA

Battery fluid, acid




