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Administration
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Mr. Richard J. Lloyd : Bef No. 04 -v004
Manager, Regulatory Compliance -

Adr Products and Chemicals, Inc.

7201 Hamilton Boulevard

Allentown, Pennsylvania 18195.

Dear Mr. Lloyd:

This responds to your request for clarification of an amendment to the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) adopted under Docket HM-223 (final rule published
October 30, 2003; 68 FR 61905). Your question concerns the applicability of revised § 174.67 to
tank car unloadmg and transloading operations. Please accept my apology for. the delay in
responding. !

Your understanding is correct. The entire § 174.67, as revised in the HM-223 final rule, applies
to transloading operations. Effective October 1, 2004, rail tank car unloading operations
performed by consignees after delivery of the rail car are not subject to regulation under the
HMR. We plan to issue a correction document later this year to clanfy the applicability of
§174.67.

I hope this mformation is helpful. Please let me know if you have additional questions.

Sincerely,

L {v?z_ xlfﬁﬁf

Susa.n Gorsky
Senior Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

Il o st

[

040009




Al #.
PRODUCTS Em

Air Producis and Chemicals, Inc,
7201 Hamiiton Boulevard
Allentown, PA 18195-1501
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16 Tanuary 2004

Ms. Susan Gorsky

U. S. Department of Tr anspofm.uon

Research and Special Programs Admlmslrdtlon
Office of Hazardous Materials Standards DFM-10
400 Seventh Street, S. W,

Washington, D. C. 20590

Re: Docket No. RSPA-98-4952 (HM-223)
Dear Ms. Gorsky:

I will appreciate your confinmation of an interpretation I received on Section 174.67 of 49 CFR
from a Help Line representative during my 14 January telephone call: It is my understanding
that the entire Section 174.67 including paragraphs (a) through (n) applies to tank car unloading
for transloading operations. And, Section 174.67 does not apply to unloading of a tank car by a
consignee within its facility, which is not subject to the Hazardous Materials Regulations
(HMR). Your representative agreed with.this conclusion.

My question conceming the appIicé.fion of Section 174.67 was asked because of the introductory
language of this section in the HMR. Paragraph (a) of this section reads:

(a) For transioading operations, the following rules must be observed:

This introduction is followed by sub-paragraphs (1) io (5). By placing the words “For
transloading operations, the following rules mrust be observed:” after (a), it infers that only sub-
paragraphs (1) to (5) apply to transloading operations while the remaining paragraphs (b)
through (n) remain tank car unloading functions still regulated by the HMR. Therefore, the
unloadmg of a tank car by a consignee within its facility would be subject to the attendance

requirements of paragraph (i).

We do not believe this was the intent of the HM-223 final rule since the 30 October 2003 Federal
Register page 61936 states (left column) “....the unloading of a tank car by a consignee within
its facility is not subject to the HMR?”.

This confusion could be corrected b_y. amendj__ng Section 174.67 to read:

174.67 Tank Car Unloading.
For fransloading oper at1ons the followmg rules must be observed:
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Therefore, please advise us that the unloading of a tank car by a consignee within its facility is
not subject to the HMR including the attendance requirements of paragraph (i) in Section 174.67.
Thauk you for the clarification. . ,

Sincerely,

K. S Lol

Richard J. Lloyd
Manager Regulatory Compliance -




