U.S. Department 400 Seventh St,, S.W,
of Transporfation Washington, D.C. 20590
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Special Programs

Administration

MAR 26 004

Mr. Benoit Ramet Reference No.: 03-0067
Elemental Container, Inc.

860 Springfield Road South

Union, New Jersey 07083

Dear Mr. Ramet:

This is in response to your February 26, 2003 letter requesting clarification of the requirements in
§ 173.27(e) in the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the exception
in that section which states:

“Absorbent material is not required if the inner packagings are so protected that
breakage of them and leakage of their contents Jrom the outer packaging is not likely to
occur during normal conditions of transportation. ”

In general terms, absorbent materials are not required when a material specified in the first sentence of
§ 173.27(e) is offered for transportation in a UN standard package which meets the applicable
performance tests in the HMR. One exception would be if absorbent material is specifically required
by the packaging instructions applicable to the hazardous material contained in the packaging. See for
example, the ICAO Technical Instructions, Packing Instruction 304, particular packing requirements 6
and 13 which require the use of absorbent material without exception. A second exception is where
the actual “normal conditions of transport” which the package may experience are not adequately
addressed by the performance tests associated with a particular UN standard. As stated in 49 CFR
178.601(a), the performance test procedures “are considered minimum requirements” and “each
packaging must be manufactured and assembled so as to be capable of successfully passing the
prescribed tests and of conforming to the requirements of § 173.24 . . . at all times while in
transportation.” If packages experience particularly harsh treatment in a distribution system which may
result in breakage or leakage, even though the packages have passed UN performance tests, absorbent
material may be necessary to ensure that the effectiveness of the packaging is not substantially reduced
and there is no release of the hazardous material from the outer packaging.

On July 31, 2003, we published a final rulemaking under Docket HM-215E (68 FR 45032). In the
final rule, we revised § 173.27(e) to require packagings with plastic and metal inner packagings to be
packed using absorbent material when Packing Group I or I liquids of Class 3, 4, or 8 or Division 5.1,
5.2 or 6.1 are offered for transportation by passenger or cargo aircraft.
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Currently, the requirement to use absorbent materia] applies to Packing Group I and 11 materials when
offered for fransportation by passenger aircraft. Further cjari ication on the use of absorbent materja]
will be addressed

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Edward T. Mazzu? Z .

Director, Office of Hazardous Materials
Standards
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OFFICE OF HAZARDQUS MATERIALS STANDARDS
DHM-10 :

OFFICE OF HAZARDOUS MATERIALS SAFETY
WASHINGTON, DC 20590 '

Subject: Request For inte_rp_retation
Dear Mr Mézzullo,

In the ICAO regulation section 1.1.10.1 a), b). We can read that absorbents are now
an obligation for liquids of Group | and Il shipped on passenger and cargo aircraft.

The 2003 {ATA regulation follows the ICAQ in-section 5.0.2.12.2 Absorbent Material
and the corresponding Table 5.0.B the 2002 provision have been expanded to
include plastic and metal inner packagings. Table 5.0.2B Packing group |l liquids that
are offered using cargo aircraft only regulation in combination packaging are now
required to have sufficient. absorbent to absorb the.contents of the inner packaging
with the greatest amount of liquid. In the 43" edition no.absorbent was- required.

In the section 5.0.2.12.2 of the IATA and 1.1.10.2 of the ICAOQ after telling that you
have to use absorbent they add: “Absorbent material is not required if the inner
packagings are so protected that breakage of them and leakage of their contents
from the outer packaging will not occur during normal conditions of transportation”.

Is it a judgment call for every shipper to decide what “so protected” means to him or
her and choose to use or not absorbent and means to contain a leak?

My understandings of the purpose of passing the UN tests and have a packaging UN
certified was to assure that the inners packagings will not break and leak during
normal conditions of transportation.

In the 49CFR section 173.27 General requirements for transportation by aircraft ()
Absorbents they only refer to glass and earthenware inner packagings, is there a
reason for not mentioning plastic and metal. Should | follow the ICAO or the 49CFR?
But still they have the sentence “Absorbent material is not required if the inner
packagings are so protected that breakage of them and leakage of their contents
from the outer packaging will not occur during normal conditions of transportation”.

My company develops and sells combination packaging made of a 4G and seamless
aluminum cylinders as an inner packaging. My customers ask me what | intend to do
to comply with the new regulation. My. question is: do.l have to redesign all my
cartons and add absorbents and means of containing a leak? Or can | say that we
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consider that the packagings are so protected that breakage of them and leakage will
not occur during normal transportation?

| look forward to hear from you,
Sincerely,
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Benoit Ramet
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