U.S. Department ' 400 Saventh St., S.W.
of Transportation Washingten, D.C. 20590
Research and
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‘Mr. H. Perry Hock Ref. No. 02-0232
gh Package & Product Testing
and Consulting, Inc.
325 Commercial Dr.
Fairfield, OH 45014

Dear Mrx. Hock:

Thig is in response to your letter requesting clarification of
the requirements of the Hazardous Materials Regulations (HMR:
49 CFR Parts 171-180) regarding the marking and testing of a
combination packaging. Your questions are pParaphrased and
answered below.

Ql. One combination packaging consists of an outer 4G
fiberboard box and an inner metal can with a gross mass of 7.3
kg. Another combination packaging consists of an identical
outer 4G fiberboard box and an inner glass bottle with a gross
mass of 5.3 kg. May the packagings be marked with the highest
gross mass tested, or must the packaging be dual marked with
both the higher and the lower gross weighta?

Al. For a packaging containing the inner glass packaging, in
accordance with § 178.503(a) (3), it is not appropriate to mark
the packaging to a higher gross weight than for which it was
tested. The packagings may be marked with both specification
markings. However, unless the non-applicable marking is
covered or obliterated, the dual marks may cause confusion and
could result in a violation of the regulations. The conditions
for use would have to be clearly set forth in the notification
to users required by § 178.2(c). ' :

Q2. When testing a combination packaging and the specific
gravity of the liquid is unknown, may we use the formula “PQ
drop height X desired gross mass + actual package gross mass =
adjusted drop height,” which is based on the desired gross mass
of the packaging, to determine the adjusted drop height under

§ 178.603 (e} (2) (i4)?

A2. The formula you presented in Ydur letter is not in
accordance with the formula provided in § 178.603(e) (2) (ii) of
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H = Drop height

M = Certifieg 9ross mags

T = Tare weight oFf packaging .

D = Variable for Correcting Packing Group (1.5, 1.0
Or .67 meters)

W = Weight of water in kg or Volume of water in litersg

Using the example from your letter (after converting to kg) the
Correct calculation is:

Drop height

6.4 kg

0.7 kg

1.0 for Packing Group II
3.8 liters or kg

Mo

oy

H
M
T
D
W
H

(6.4~0.7} X 1.0/3.8 =
1.5 meters

I

I hope thig information is helpful. If you have additional
questions, pleage contact thig office.

Sincerely,

At 5o 9l

Hattie L. Mitcheij .
Chier, Regulatory Review ang Reinventiop
Office of Hazardousg Materialg Standards
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To: Mr. Bdward T. Mazzullo :

Director, Office of Hazardous Materials Standards Ve
U.S. DOT/RSPA (DHM-10) . % ) [ g . @0 Z
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From: Mr. H. Perry Hock
Technical Director

gh Package & Product Testing and Consulting, Inc. D Z, OZ 6 2

Subject: Marking and testing of Non—-bulk performaﬁce-criented packaging.

Dear Mr. Mazzullo,
I have several questions regarding the marking and testing of non-bulk packagings.

I have a client who has a 4G pack that is group I'and weighs 7.3 kg. The inner packagingisa
4 liter metal can, 5 7/8" diameter with a height of 10 inches. The nozzle has a 0.887" opening
and a screw cap with a liner is the closure of the can (specifics are not important).

The customer also packs in that 4G box an amber glass bottle with a screw cap that holds 1
gallon of a group I material, The maximum weight that the shipper places in the glass pack
ig 5.3 ke. :

The chipper wants to know if he can use the UN/4G/X7.3/S/USA/+AP1234 (example mark)
mark for both packs or do they need to dual mark the exterior pack UN/4G/X5.8/8/
USA/MH+APS876 (example mark). If the packing instructions are defined and clear enough that
the packer knows that the amber bottle pack cannot exceed 5.3 kgs, could they then use the

UN/4GIX7.3? sy

My second question is about the drop test and conibinationl’paéks.

Currently, to determine the drop heighton a combination pack filled with water or anti-
freeze, one must know the specific gravity of the material of landing. Instead of determining
the drop height based on the specific gravity, could a mathematical equivalent be used based

on the marked gross mass? Using a ratio, you can determine the drop height based on the
marked gross mass of the combination pack.

Group Level Drop Height x Desired Pack Weight = Adjusted Drop Height x Actual Pack Weight
Or re-written as:

GroupLevelDropHeight % DesiredPaccheighi
ActualPackWeight

= Ac_?iystedDropHeight
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This actually yields a higher droﬁ height since this not only takes into account the specific
gravity of the lading, but the pack weight as well. :

Examplé:

You have 1 gallon of a substance that is group Il and the substance has a SG of 1.5, and the
packaging materials weigh 1.6 Ibs. The desired gross mass of the pack is 6.4 kg. The actual
gross mass of the pack filled with water ig 4.51 ke

Using §178.603 (e)(2)(i), the drop height is 1.5 X 3.9 feet = 4.95 feet
Using the ratic, the drop height would be:

GrouplLevelDropHeight(3.9 feet) >< DesiredPackWeight(6.4kg) = AdjustedDropHeight
AetualPackWeight(4.51)

5.53 feet = AdjustedDropHeight

Allowing )the use of the ratio would allow us as a testing facility to perform or tasks with
alacrity. :

Ilook forward to your response. If you need clarification or have questions regarding this
letter, please call me at 513.870.0080.

Yours Truly,

. Perry Hock

Technical Director
gh Package & Product Testing and Consulting, Inc,

HPH/hph




