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Dear Ms. Richards:

This is in response to your letter dated October 27, 2003 and
subsecuent telephone conversation with a member of my staff.
Specifically, you request clarification on the shipping paper
retention regquirements under § 172.201(e). Your questions

are paraphrased and answered as follows:

Q1.

Al.

Qz.

AZ.

Q3.

A3.

[

Does the shipping. paper retention requirement only apply
to the initial carrigr of the_hazardous material?

No. Each shipper ot carrier who provides or receives a
shipping paper is subject to the shipping paper
retention requirements.

May a carrier meet the shipping paper retention
regquirements 1f tgey use a permanent shipping paper?

Yes. Section 172.201(e) allows the carrier to retain a
single copy of the shipping paper, instead of a copy for
each shipment made, if the carrier also retains a record
of each shipment made.

Would a “deliver ticket” meet the shipping paper
retenticn requirement as a record of each shipment made
under a permanent shipping paper?

Yes, if each “deliver ticket” includes the following
information: shipping name, identification number,
quantity transpoxrted, and date of shipment.
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Q4. How would a propane dealer meet the shipping paper
retention reguirement if they deliver the same hazardous
material without qhange, but do not file a permanent
shipping paper? - '

Ad. The propane dealer must retain a copy cf each shipping
paper, or an electronic image thereof.

I hope this satisfies your réguest.

Sincerely,

o 7 G81E
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Ms. Boothe,

Per cur conversation, [ am sesking clarification on the Prepa-ation and Retention of Shipping
Papers 172.201 (e).

In most circumstances, in the propane industry, we have a propane supplier that transports
liquefied petroleum gas to a propane dealer. Then the dealer will make multiple stops throughout
the cay and deliver to residences and businesses. Would the propane dealer be defined as an
initlnl carrier and subject fo the same compliance as the propane supplier?

172.201 (e) states A motor carrier that uses a shipping paper without change of mulfiple
ship.nents of a single hazardous material (i.e. one having the same shipping name and
idexttification number) may retain a shipping paper, instead of a copy for each shipment made. if
the carvier also rerains arecord of each shipment made, to include shipping name, identification
number, quantity ransportec, and date of shipment. So in this case, would a propane dealer have
to retain & copy of each deliver ticket? If so, would the shipring name( liquefied petroleum gas)
and identification number (1075) have to appear every singl: deliver ticket?

Whyt would a propane dealer do in a situation where he delivers the same hazardous material
with out change, but does not file a permanent shipping paper? What would the propane dealer
have: to do to be in compliance with the ruling? Please explain in detail.

[ apreciate your time. Please fax back clarification to (512) 834-0758.
Sin.r..ereiy,

Jackie R, Richards

Texas Propane Gas Association

8408 N [H 35
Auwstin, TX 78753

www.Ixpropane.com




