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Mr. E. A, Altemos . Ref. No. 03-0245
HMT Associates, L.L.C.

603 King Street, Suite 300

Alexandria, VA 22314

Dear Mr. Altemos:

This is in response to your letter dated October 3, 2003 and subsequent telephone conversation
with Ben Supko concerning the requirements for desensitized explosives under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the Hazardous

Materials Table (HMT: § 172.101) entry “Trinitrophenol, wetted with not less than 30 percent

water, by mass” (UN1344) applies to trinitrophenol and water mixed with additional hazardous
or nonhazardous materials.

The answer is no. After speaking with Dr. Charles Ke, Office of Hazardous Materials
Technology, we have confirmed that the proper shipping name “Trinitrophenol, wetted” applies
to trinitrophenol mixed with not less than 30 percent water, by mass and no other materials
hazardous or otherwise. If you intend to ship trinitrophenol and water mixed with additional
materials then you must receive authorization by the Associate Administrator via an exemption
or approval.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,
- /
/'gl Ho < )ﬁ e 2/
Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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~ October 3, 2003

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous
Materials Standards (DHM-10)

Research and Special Programs
Administration

Department of Transportation

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

. Thisis to request guidance concemmg the intent of the Hazardous Materials Regulations
(“the HMR”, 49 CFR Parts, 171-180), w1th respect to the selection of proper shipping names and
associated transport requirements for. desensitized explosives of Division 4.1.

In general, desensitized explosives of Division 4.1 are forbidden for transport unless they are
either specifically authorized by name in the Hazardous Materials Table (“the HMT”, § 172.101) or
have been assigned a shipping.name and hazard class by the Associate Administrator under the
provisions of an exemption or an approval (see § 173.124(a)(1)(i)). With regard to those
desensitized explosives listed by name in the HMT, please advise whether an entry that specifies a
minimum amount of water is intended to cover desens1txzed exp]oswes formulations that contain that
minimum amount of water but also other materials - either hazardous or non-hazardous. For
example, is it intended that the HMT entry “Trinitrophenol, wetted with not less than 30 percent
water, by mass” (UN 1344) apply only to mixtures containing trinitrophenol and not less than 30
percent water with no other material, or is it intended that as long as at least 30 percent water is
present other materials (hazardous or non-hazardous) may be included in the formulation and the
material shlpped under the llsted entry without the need for an exemption or approval?
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Ifitis intended that listed entries authorize the transport of formulations containing materials
in addition to the minimum amount of water specified, and these additional materials may be
hazardous materials, other questions arise in a case where the formulation meets the definition of
another hazard class. First, in such a case should the formulation continue to be described by the
listed entry (e.g., “Trinitrophenol, wetted, 4.1, UN 1344, PG I") with subsidiary risk labels applied
in accordance with § 172.402(a)(2) as appropriate to identify any subsidiary risks, or is it intended
that an alternate proper shipping name be selected taking account of all hazards exhibited by the
formulation? If the latter is the case, it is assumed that use of an alternate proper shipping name
would require Associate Administrator authorization by exemption or approval, but your
confirmation of this understanding is requested. Moreover, in such a case would any proper shipping
name selected necessarily be one associated with the hazard division 4.1 and Packing Group L, or,
depending on the properties of the mixture and concentration of the explosives component (which
in some cases may be very low), might a different hazard class and/or packing group be considered
more appropriate?

Your guidance regarding the intent of the HMR in relation to the above issues is most
appreciated. Please do not hesitate to contact me if you have questions concerning this request, or
if you require additional information.

Sincerely,

A=

E. A. Aitemos

cc: Dr. Charles Ke (DI—IM_—Z_]_)




