@

U.s. Department ) ‘ 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

0CT 2 2 2003

Mr. Raymond V. Brandes Ref. No. 03-0179
Ray-Vin.Com .

1844 Mt. Cello Rd.

Marianna, FL 32448-5365

Dear Mr..Brandes:

This is in response to your letter dated July 8, 2003 and
subsequent telephone conversation with a member of my staff,
concerning the regulation of calcium carbide pursuant to the
Hazardous Materials Regulations {(HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql. Must calcium carbide (Division 4.3, UN1402, Packing Group
i1), shlpped as a limited quantlty, ‘display a-“Dangerous When
Wet” placard? '

Al. DNo. Section 173.151(d) states that limited gquantities of
Division 4.3 solids in Packing Groups IT and ITIT are excepted
from labeling, unless cffered for transportation or
transported. by aircraft, specification packaging 1f packaged
in accordance with the combination packaging provisions, and
placarding requirements. The combination packaging provisions
state that Division 4.3 solids in Packing Group II must be
contained in inner packagings not over 0.5kg (1.1 pound) net
capacity each packed in strong outer packagings.

Q2. If a shipment qualifies as a limited guantity. per
exceptions in 173.151(d), is it still a hazardous material?

A2. Yes.

Q3. If a shipment gualifies as a limited gquantity per
exceptions in 173.151(d), can it be loaded on passeénger
aircraft?

A3. As shown in the Hazardous Materials Table (§ 172.101),
calcium carbide in Packing Group II is not forbldden from
being loaded on passenger aircraft, but the net guantity per
package is limited to 15 kg. Section 173.151(d} states that
limited quantities of Division 4.3 solids in Packing Groups IT
and IIT are excepted from labeling as long as it is not
offered for transportation or transported by aircraft. This
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language does not preclude the material from being loaded on
passenger aircraft, but it does require that if the material
is being offered for transportation or transported by air that
it comply with the appropriate labeling requirements for
Division 4.3 Packing Group II materials. In addition, the
packaging requirements specified in.173.27 apply to shipment
by aircraft.

Q4. What, if any, requirements are there for labeling the
internal package? '

A4. The required labels and markings must be displayed on the
cutside of the package. .

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Tfansportation Regulations Specialist
ffice of Hazardous Materials Standards
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Interpretation Request

Department of Transportation

Attn: Director - Office of Hazmat Standards
RSPA

400 7™ St, S.W.

Washington, DC 20590

Dear Director,

I have researched this mater on the DOT web site and have come to these conclusions regarding s;hipping
calcium carbide. Would you be so kind as to confirm or deny my findings?

1.) Calcium carbide (dangerous when wet) in packaging group II, not weighing over 0.5kg, per exceptions
listed in paragraph "D" of section 173.151, does not have to be labeled with the "dangerous when wet"
placard?

A 2.} When the shipniént qualifies as described in the first statement, is it still a hazardous material?
3.) When the shipment qualifies as described in the first statement, can it be loaded on passenger aircraft?
4.} Whaf, if any, requirements are there for labeling the interiial package?
We would like to ship approximately 4 ounces of the materiat in a plastic (hdpe) bottle with a screw lid that

has a foam gasket. Additionally we would tape the cap to prevent it from unscrewing and this would all be
placed in a zip-lock bag, .

Sincerely,

Rayrhond V. Brandes

Phoﬁe: 850—4.82-7562 Email: rvb@rav-viﬁ.co'rh




