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Dear Mr. Graef:

This responds to your letter concerning the applicability of new security requirements adopted in
a final rule issued under Docket HM-232. Your letter states that your client produces crude oil
and moves it via flow lines to a storage tank where it is accumulated. The accumulated crude oil
is offered for sale to an oil refiner or other oil company. The buyer accepts, transfers and
arranges for the oil to be transported to its own storage facilities. Specifically, you ask if your
client is subject to the security requirements.

Assuming the crude oil meets the definition of a hazardous material under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), the answer is yes. The HMR, in the
newly adopted § 172.800(b), require persons who offer for transportation or persons who
transport hazardous materials in quantities that require placarding in accordance with subpart F,
Part 172, of the HMR to develop and implement security plans, From your letter, it appears that
the crude oil is being transferred to and transported in a cargo tank motor vehicle. Section
172.504 requires placarding of all bulk packagings, i.e., a packaging which has a maximum
capacity greater than 450 L (119 gallons). Therefore, as an offeror, your client is subject to the
security requirements. Also see Fact Pattern #3 on page 6762 of the enclosed formal
interpretation.

As we suggested in the preambie to the HM-232 final rule, we expect offerors to work with
carriers to address en route security risks for the materials covered by the security plan. The
regulation provides the flexibility necessary to enable offerors and carriers to determine the best
methods for addressing en route security issues. An offeror and carrier may have a joint plan or
they may have two separate security plans. An offeror should satisfy itself that the carrier that
will be transporting its material has a security plan in place that adequately addresses the
assessed security risks of the material to be transported, including risks related to the storage of
the material during transportation.

I hope this satisfies your inquiry.

Sincerely, ¢
% 2. Wt &

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Washington D.C. 20590

Re: HM-232 requirements for Security Plan
Dear Mr. Mazzullo:

1 am an environmental and safety consultant with several Oil and Gas Production clients in
Texas. We are aware of the new requirements stated in TIM 232 but are having difficulty
determining applicability to my client’s operations. The client produces CRUDE OIL from
geological formations below the surface of the earth and moves it into a storage tank via flow
lines to a tank battery. When in the tank, it is accumulated until about 200 barrels or less have
been accumulated where it is offered for sale to an oil refiner or other oil company. Custody of
the oil physically transfers from my clients to the oil company at the tank. The amount of
transfer is measured by a meter in the transfer line. The oil company buying the oil accepts
transfer and arranges for transportation of the crude oil to its own storage facilities. My clients
are not involved in the transfer operation and in many cases are not even on site when the
material is transferred. We do not know if the truck hauling the material is placarded or not
since transportation is not our responsibility but rather the responsibility of the custody company.
With this in mind, are the requirements for a security plan applicable to my clients since they are
neither in the transportation business nor packaging for shipment any hazardous materials? We
would like a ruling and an official interpretation of the rule as it applies to Oil and Gas
Production Companies.

Thank you for your assistance.
Sincerely,

Wi f).

Warren D. Graef, BAAS, C
Consultant




