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Mr. Kelly W. Crooks Ref. No: 03-0126
Acting Chief, Safety/Rad Waste Office

HQ US Army Joint Munitions Command

1 Rock Island Arsenal

Rock Island, IL, 61299-6000

Dear Mr. Crooks:

This is in response to your May 7, 2003 letter requesting clarification of the requirements in the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 172-180) regarding the loading, transport
and incidental storage of a 1.4G (explosive) material, other than fireworks, with other Class 1
(explosive) material, other than detonators, in compatibility groups C, D, E, or S by rail, vessel
and highway. Your questions are paraphrased and answered below.

Ql. Cana 1.4G (explosive) material be ﬁanspoﬂed by rail with other Class 1 (explosive)
material in compatibility groups C, D, E, or S?

Al.  The answer is yes, with the following limitations: -

. When the § 172.101 table or § 172.402 requires a package to bear a subsidiary
hazard label, segregation appropriate to the subsidiary hazard must be applied when
that segregation is more restrictive than that required by the primary hazard.
However, hazardous materials of the same class may be loaded and transported
together without regard to segregation required by any secondary hazard if the
materials are not capable of reacting dangerously with each other and causing
combustion or dangerous evolution of heat, evolution of flammable, poisonous, or
asphyxiant gases, or formation of corrosive or unstable materials. (§ 174.81(e)}(6)).

. Explosive articles in compatibility group G, other than fireworks and those
requiring special stowage, may be loaded and transported with articles of
compatibility groups C, D, E, provided no explosive substances are carried in the
same rail car. (§ 174.81(g)(3)(vi)).

Q2. Cana 1.4G (explosive) material be transported by vessel with other Class 1 (explosive)
material in compatibility groups-C, D, E, or §?

A2.  The answer is yes, with the following limitations:

. Explosive articles in compatibility group G, other than fireworks and those
requiring special stowage, may be stowed with articles of compatibility groups C,
D, and E, provided no explosive substances are carried in the same compartment,
portable magazine or transport unit. (Table 176.144(a), Note 1) \
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Q3.

A3,

Q4.

A4,

Can a 1.4G (explosive) material be transported by public highway with other Class 1
(explosive) material in compatibility groups C, D, E, or S?

The answer is yes, with the following limitations:

. When the § 172.101 table or § 172.402 of this subchapter requires a package to bear
a subsidiary hazard label, segregation appropriate to the subsidiary hazard must be
applied when that segregation is more restrictive than that required by the primary
hazard. However, hazardous materials of the same class may be loaded and
transported together without regard to segregation required by any secondary hazard
if the materials are not capable of reacting dangerously with each other and causing
combustion or dangerous evolution of heat, evolution of flammable, poisonous, or
asphyxiant gases, or formation of corrosive or unstable materials. (§ 177.848(e)(6))

. Explosive articles in compatibility group G, other than fireworks and those
requiring special handling, may be loaded, transported and stored with other
explosive articles of compatibility groups C, D, and E, provided that explosive
substances (such as those not contained in articles) are not carried in the same
vehicle. (§ 177.848(2)(3)(vi))

. See § 177.835(g) pertaining to detonators. (§ 177.848(g)(iv))

Is it the shipper’s responsibility to determine whether a risk of "dangerous reaction"
between materials exist, and is the shipper required to document that decision in writing?

The answer is yes. Section 173.24(e)(4) states ..."hazardous materials may not be packed
or mixed together in the same outer packaging with other hazardous or non-hazardous
materials if such materials are capable of reacting dangerously with each other and causing:
combustion or dangerous evolution of heat; evolution of flammable, poisonous, or
asphyxiant gases; or formation of unstable or corrosive materials.” Also see § 173.21(e). It
is the shipper's responsibility to determine whether any of these dangerous reactions can
occur. Such determinations are not required to be verified by or submitted to this Office.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,
Wt & MEAKLE

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Sir/Madam:

Reference 49 Code of Federal Regulation, parts 100 to 185:

* a. Part 174 - Carriage by Rail - 174.81(e)(6) and 174.81(f),
(g), and (h} ‘

b. Part 176 - Carriage by Vesgel - 176.83(a){8) and (10)

¢. Part 177 - Carriage by Public Highway - 77.848(e) (6),
(£), and (g)

Thig is a forwal followup Lo electronic mail exchange earlier
in April via your webgite. Our intent is to distribute vour
response to appropriate Department of Defense shippers and
transportation regulating agencies, to help prevent future
disputes. -

Regquest interpretation on tha pfactice of shipping hazard
clage/division and compatibility group 1.4G material (except
fireworks) with other class 1 material in compatibility groups C,
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Db, E, or 8 (except detonators.) This practice was gquestioned
when the Material also had a subsidiarv hazard(s) present.

Our understanding of references isg ithat they do allow storage
and transport of clagss 1 material, compatibility codes C, D, E,
G, and 8, with or without subgsidiary hazards, under the following
conditiong: '
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TT—= a. Code @ material is not ‘fireworks’; i.e., the term
‘fireworks’ is not part of the proper shipping name, and does not
require special handling;

T b. Code S material is not a detonator; i.e., the term
‘detonators” is not part of the proper shipping name; and

\\‘\Ac. Substances do not pose a rigk of ‘dangerous reaction’ as
defined in reference.

T2 Please advise if our understanding of the above references isg
correct. We would algo appreciate your interpretation whether it
igs the shipper’s responsibility to determine if a risk of
‘dangercous reaction’ between materials existsg, and if we must
document that decision in writing and accompany affected
shipments.

Thank you in advance for your assistance.

We are providing a copy of thig letter to:

a. US army Technical Center for Explosives Safety,
Attention: SO0SAS-ESL, 1 C Tree Road, McAlester, Oklahoma
74501-9053

b. U8 Army Military Traffic Management Command, Attention:
MTOP-DF-I (LTCDR Pugh), Ft. Bustis, Virginia 23604

c¢. U8 Army Materiel Command, Attention: AMCPE-S8F, 5001
Eisenhower Avenue, Alexandria, Virginia 22333-0001

The point of contact for this request is Mr. Tim Gallagher,
Safety/Rad Waste Office (AMSJIM-~8F), telephone (309) 782-2971,
electronic mail JMC-QFC-SFGEosc.army.mil.

Sincerely,

Kelly W. Crooks
Acting Chief, Safety/
Rad Waste QOffice




