U.S. Department JUN 19 2003 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Mr. Eric A. Barton Reference No. 03-0051
Vice President

Tri-Tech, Inc.

4019 Executive Park Boulevard, SE

Southport, NC 28461

Dear Mr. Barton:

This is in response to your letter concerning forensic blood and urine specimens that are
packaged in your company’s collection kits and offered to the U.S. Postal Service (USPS) or a
commercial carrier for overnight carriage to a police department crime lab for analysis. You
stated that the specimens are collected by medical personnel from the general public and, while
there is a possibility of the presence of alcohol or drugs in the specimens, they are not suspected
of containing a pathogen. You asked whether your classification of the material as a Division
6.2, Risk Group 1, is correct under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180; see § 173.134(a)(6)).

The answer is yes. A diagnostic specimen that does not contain a pathogen, or that contains a
Division 6.2, Risk Group 1 pathogen, and does not meet the definition of any other hazard class,
is not subject to the HMR. See § 173.134(b)(2).

Also, for your information, under § 173.134(b)(12), we except forensic material known or
suspected to contain a Risk Group 2 or 3 infectious substance from most requirements under the
HMR when transported on behalf of the federal government, a state or local government, or tribal
government agency, provided the material is shipped in a packaging conforming to the
provisions of § 173.24. :

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

WA 2 ML

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards H3-0 b :)/ /
DHM-10

400 7" St., S.W.

Washington, DC 20520-0001

February 10, 2003

Dear Mr. Mazullo:

This letter is in response to the new shipping and packaging requirements prescribed in
Federal Register 49 CFR Part 171 et al., dated August 14, 2002, and effective February
14, 2003.

Tri-Tech, Inc. is a manufacturer and distributor of forensic evidence collection kits and
supplies. Tri-Tech, Inc. has been in business for twenty years. Tri-Tech, Inc. is
regulated by the Food and Drug Administration, and we have FDA 510K approval to
manufacture various types of specimen coliection kits. Our FDA Registration Number is
1036781. -

Tri-Tech, Inc. manufactures DWI specimen collection kits for the majority of state crime
laboratories throughout the United States. The specimens (blood or urine) are collected
by medical personnel, then sent by a police department to crime labs for analysis, via
USPS or-overnight courier. Tri-Tech, Inc. has always met or exceeded the current
shipping and packaging requirements of the DOT and USPS. To the best of our
knowledge, specimens from our kits have never posed any health or safety problems.

Under the Federal Register 49 CFR, Section 173.134 (a) (4), “Diagnostic specimen
means any human or animal material, including excreta, secreta, blood and its
components, tissue, and tissue fluids being transported for diagnostic or investigational
purposes.” It is our belief the kits we manufacture fall under the guideiines of this
definition.

Under Section 173.134 (b) "Exceptions. The following are not subject to the
requirements of this subchapter as Division 6.2 materials: (b) (2) A Diagnostic
specimen known to contain or suspected of containing a micro-organism in Risk Group
1, or that does not contain a pathogen, or a diagnostic specimen in which the pathogen
has.been neutralized or inactivated so it cannot cause disease when exposure to it
occurs.” While there is a suspected possibility of the presence of alcohol or drugs of
abuse, the specimens are collected from the general population and are not suspected
of containing a pathogen. It is our belief that the diagnostic specimens collected are a
Risk Group 1, and therefore are not subject to HMR requirements.
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We have discussed our kits and these regulations at length with Mr. George Cushmac,
Chemist, Office of Hazardous Materials Technology, (202) 366-4493. Mr Cushmac
agrees with and supports cur assessment.

Please advise if our assessment is indeed, correct. Since we supply the majority of
state crime laboratories and police departments in the United States with DWI kits, and
obviously do not want to disrupt their DWI programs, we would appreciate hearing from
you as soon as possible concerning this matter.

If you should have any questions, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,
e
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Eric A. Barton
Vice-President
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